Ambassadeur Wilma van Werkhoven vertelt Hans Portengen (l) en wethouder Adri de Roon (2e v.r.) haar verhaal.
Ambassadeur Wilma van Werkhoven vertelt Hans Portengen (l) en wethouder Adri de Roon (2e v.r.) haar verhaal.

Taalhuis wil laaggeletterdheid uit taboesfeer halen

Algemeen

Taal • Het is de Week van de Alfabetisering, een week waarin extra wordt stilgestaan bij mensen die niet (goed) kunnen lezen en schrijven. Dat zijn er nog altijd heel veel in Nederland.

Door Ruth Eppink

Het gaat om 2,5 miljoen mensen, waarvan 75 procent autochtoon is. Prinses Laurentien, oprichter van de Stichting Lezen en Schrijven, wil dat in 2025 alle volwassenen geletterd zijn of bezig zijn geletterd te worden. Dat is een lastige klus, want de groep die niet goed kan lezen of schrijven bevindt zich vooral in de anonimiteit. Ze verbergen zich uit schaamte en angst.

Maandagmiddag stond bij de bibliotheek aan de Koninginneweg 79A een bijzondere caravan. Dat was het Rijdend Taalcafé van de Bibliotheek Bollenstreek, die juist deze week mensen aanspoort om een einde aan laaggeletterdheid te maken. Ook Wilma van Werkhoven was daar aanwezig als ambassadeur. Wilma durfde wel de stap te nemen om te leren schrijven en lezen. Door verkeerde schoolkeuzes (waaronder vier en een half jaar op een school voor verstandelijk gehandicapten en anderhalf jaar huishoudschool) haakte ze af en besloot als 15-jarige te gaan werken. "Met mijn handen, dat kon ik best." Het niet kunnen schrijven en slechts een beetje kunnen lezen begon te wringen toen de kinderen werden geboren. "Toen de jongste drie werd, wilde ik weer naar school, maar steeds stopte ik er weer mee. Uiteindelijk heeft mijn jongste zoon me kunnen overtuigen om door te zetten. Ik heb daarna vijf jaar les gehad en nu kan ik schrijven en lezen", vertelde ze de aanwezigen bij de bibliotheek.

Hans Portengen, directeur van Bibliotheek Bollenstreek, hoopt dat veel laaggeletterden dezelfde stap als Wilma durven te zetten. "In onze maatschappij is zelfredzaamheid heel belangrijk, daar hoort ook kunnen lezen en schrijven bij." De meeste taalvrijwilligers die er waren hadden tot dusver alleen mensen uit het buitenland, zoals statushouders uit Syrië, geholpen met spreken, schrijven en lezen van de Nederlandse taal. Gewoon thuis in de eigen omgeving. Hopelijk komen daar ook Nederlanders bij, die over hun schaamte heen durven stappen. Bij de bieb in Lisse is iedere vrijdagmiddag tussen 14.00 en 15.30 uur een taalspreekuur, waar iedereen met vragen over taal welkom is.

Meer info is te vinden op: www.bibliotheekbollenstreek.nl/onderwijs/taalhuis.

Bij het Rijdend Taalcafé werd op speelse wijze aandacht gevraagd voor de hulp aan mensen die laaggeletterd zijn.
Deze Taalmaatjes helpen mensen die willen leren schrijven en lezen. Gewoon thuis, in hun eigen omgeving.
Deze ambassadeurs durfden ervoor uit te komen dat ze niet konden lezen en schrijven, en hebben hulp gezocht.

Uit de krant