Uitbreiding buitenmuseum Stoomtrein Katwijk Leiden | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
De eerste paal wordt geslagen.
De eerste paal wordt geslagen. (Foto: pr)

Uitbreiding buitenmuseum Stoomtrein Katwijk Leiden

Valkenburg (ZH) • In Valkenburg is de bouw van start gegaan van een nieuwe loods voor motorlocomotieven bij de Stoomtrein Katwijk Leiden. Het gebouw moet in mei 2020 in gebruik worden genomen. De nieuwe loods is het tiende gebouw dat de Stoomtrein Katwijk Leiden realiseert in recreatiegebied Valkenburgse Meer.

Dankzij een subsidie van Fonds 1818 en een legaat van de heer Leeman uit Leiden kan deze loods gebouwd worden. Vrijwel al het werk wordt door een kleine groep van de in totaal 125 vrijwillige medewerkers uitgevoerd. Het is de tweede loods die specifiek bestemd is voor de grote collectie motorlocomotieven van de Stoomtrein Katwijk Leiden. Zij wordt recht tegenover de eerste loods gebouwd. Tussen beide loodsen ligt een zogenaamde traverse om de locomotieven in de loodsen te kunnen rangeren.

Grootste smalspoormuseum ter wereld
Nog dit jaar wordt de 100e  locomotief in de collectie verwacht. Met de grote collectie rijdend materieel en faciliteiten is de Stoomtrein Katwijk waarschijnlijk inmiddels het grootste smalspoormuseum in de wereld geworden. Er zijn wel diverse smalspoormusea in de wereld met langere smalspoorlijnen dan in Valkenburg, maar de diversiteit van de collectie en alle faciliteiten zijn hier uniek. Volgend jaar viert de organisatie haar 50-jarig bestaan. Het ontwerp van de nieuwe loods is verzorgd door Noorderlicht Architekten uit Delft. Deze heeft ook de meeste andere gebouwen in het buitenmuseum in Valkenburg ontworpen en tekende een aantal jaren geleden ook de al eerder gerealiseerde motorlocomotievenloods.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>