Micheline de Rooy 20 jaar dirigente bij De Gele Hoed | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Micheline de Rooy (r.) is al 20 jaar dirigent van De Gele Hoed, Els van der Voort zingt er al vanaf het begin.
Micheline de Rooy (r.) is al 20 jaar dirigent van De Gele Hoed, Els van der Voort zingt er al vanaf het begin. (Foto: Esther Akerboom)

Micheline de Rooy 20 jaar dirigente bij De Gele Hoed

Hoewel ze volgens haar moeder als klein meisje al op een stoel in het Concertgebouw klom om mee te dirigeren, was het nooit haar ambitie om dirigente te worden. Micheline de Rooy ging naar het conservatorium om zang te studeren, maar is inmiddels toch al 20 jaar de vaste dirigente van a-capellakoor 'De Gele Hoed' in Lisse.

Door Esther Akerboom

Micheline stamt uit een muzikale familie.. "Mijn tante speelde viool en mijn oom was pianist. Hij heeft heel lang bij de musical "The Phantom of the Opera" gespeeld in het Circustheater. Ik volgde zelf zanglessen en ging daarna naar het conservatorium. Toen ik was afgestudeerd werd ik gevraagd om bij de Muziekschool Bollenstreek muziekles te gaan geven."

Auditie
Het koor De Gele Hoed bestond zes jaar en was op zoek naar een nieuwe dirigent, toen Micheline werd gevraagd om samen met twee anderen auditie te komen doen. "Ik had nog nooit gedirigeerd, maar ze hebben toch voor mij gekozen." En dat het een goede keuze was, blijkt wel uit het feit dat ze het al 20 jaar volhoudt. "Het koor is in die tijd heel leuk gegroeid in het samenklinken en zingen. Het leuke van a capella is dat je naar elkaar moet luisteren om goede muziek te maken. Daar doen we veel oefeningen voor, bijvoorbeeld samen zingen met de ruggen tegen elkaar, zingen in groepjes om je eigen klank en elkaars klank te ontdekken en klankoefeningen om het vertrouwen te oefenen. Zingen gaat om het plezier dat je er met z'n allen in hebt."

Bevlogen
En dat plezier straalt zeker van Micheline af, want ze vertelt er heel bevlogen over. Ook het publiek voelt dat regelmatig. "Soms treden we op en krijgen hele leuke reacties uit het publiek. Kinderen die spontaan gaan meezingen of dansen, mensen die meeklappen of stampen, dan raak je iemand. Of je nou voor kinderen zingt of voor dementerenden, het is altijd geweldig als ze mee gaan doen."

Lid worden?
Het aantal koorleden is vrij stabiel tussen de 16 en 20. Er wordt iedere dinsdagavond geoefend en mensen zijn van harte welkom om het ook eens te proberen. "Je kunt een paar keer meedoen om te voelen of iets bij je past en of je bij het koor past, het moet van twee kanten kloppen", aldus Micheline. Aan Els van der Voort zal het het niet liggen, die is al vanaf het begin lid. "Ik vind het nog steeds heerlijk om te doen. Ik kom uit een groot gezin en wij zongen vroeger veel thuis. Mijn broer en zus zitten ook bij het koor", vertelt zij enthousiast.
Wie ook graag zingt en interesse heeft kan terecht op de website www.degelehoed.com.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>