Logo lissernieuws.nl
Goed en vaak je handen wassen blijft belangrijk.
Goed en vaak je handen wassen blijft belangrijk. (Foto: pixabay)

Vijfde noodverordening Veiligheidsregio Holland Rijnland

De voorzitter van de Veiligheidsregio heeft op 10 mei 2020 een 5e noodverordening vastgesteld. In deze noodverordening krijgen de versoepelde maatregelen die het kabinet op 6 mei bekendmaakte een vertaalslag naar het dagelijkse leven. Dat meldt de gemeente Lisse zojuist.

De Nederlandse aanpak om het coronavirus onder controle te krijgen heeft goed gewerkt. Het risico is zeker nog niet weg, maar als we ons aan de belangrijkste maatregelen houden, kan er wel stapsgewijs meer ruimte in de samenleving komen. Dit versoepelen kan alleen als het virus onder controle blijft.
De versoepelingen gelden vooral voor de scholen en kinderopvang, buiten sporten en bewegen vanaf 19 jaar (geen contactsport en geen wedstrijden), contactberoepen, zwembaden, winkels, bibliotheken en erehagen bij uitvaarten.
De 1,5 meter afstand blijft ook de komende periode altijd van kracht, net als de andere hygiëne- en basisregels die juist nu, met de verdere versoepelingen, belangrijker zijn dan ooit:
· Wees voorzichtig
· Zorg ervoor dat u op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven
· Vermijd drukte en drukke winkelgebieden. Als u denkt dat het ergens te druk wordt ga er dan niet heen.
· Lukt dit niet? Kom op een later tijdstip terug.
· Was vaak uw handen.
· Hoest en nies aan de binnenkant van uw elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
· Schud geen handen.
· Werk zoveel mogelijk thuis.

Daarnaast is het van bijzonder belang in de volgende situaties thuis te blijven, om het risico op verspreiding van het virus zo veel als mogelijk te beperken:
· Bent u ziek? Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
· Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook uw huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten hebt, mag u weer naar buiten.

Blijf voorzichtig!
Burgemeester Lies Spruit: “Met iedere stap die we in de verruiming van de maatregelen zetten, zullen sommigen van u opgelucht zijn, anderen juist teleurgesteld of misschien bezorgd. Toch is het nodig om deze intelligente weg te volgen naar een gezonde samenleving, waarin mensen zich veilig voelen, kunnen ondernemen, onderwijs volgen en zich weer zo vrij mogelijk kunnen bewegen.De coronacrisis blijft ook nog de komende tijd veel van ons allemaal vragen. Houd daarom vol en blijf voorzichtig! Samen moeten we de schouders eronder blijven zetten en volhouden, totdat deze crisis onder controle is. Ik wil u vragen elkaar hierin te blijven helpen en ondersteunen, alleen samen krijgen we corona onder controle.”
Meer informatie rondom het coronavirus is te vinden op de website van de gemeente: www.lisse.nl/coronavirus.

Meer berichten