Niet alleen de bollenteelt kwam aan bod. | Foto: Sven van der Vlugt
Niet alleen de bollenteelt kwam aan bod. | Foto: Sven van der Vlugt Foto: Sven van der Vlugt

Veldbezoek met het oog op de toekomst

Algemeen

Met de blik vooruit nodigde Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en LTO Noord Duin- en Bollenstreek wethouders van de Bollenstreekgemeenten, statenledenleden van provincie Zuid-Holland en diverse andere partijen uit op vrijdag 12 april voor een veldbezoek door de streek. Doel het van het bezoek: partijen kennis laten maken met de agrarische sector en het gesprek aangaan om ook elkaar te leren kennen.

Op deze zonnige vrijdag werden de ruim 40 genodigden getrakteerd op een veldbezoek door de Duin- en Bollenstreek. In de bus waren o.a. ook Hoogheemraadschap Rijnland, diverse partijen actief in de bollensector en telers aanwezig. Met stops en korte rondleidingen bij het demoveld van de Bollenjongens, Gebr. Rotteveel, Fa. A.T. Zeestraten en een bezoek aan de Tulip Experience Amsterdam. 

Aardwarmte

Ook stopte de delegatie bij de mogelijke locatie voor het winnen van aardwarmte. Deze plekken geven een goed beeld van de diversiteit aan agrarische bedrijven in de streek (veehouderij, bollenteelt, vaste planten en toerisme) en de ondernemers vertelden hun persoonlijke verhaal. Verhalen vol met drive over het verduurzamen van hun sector, het samenwerken met de natuur en de liefde voor de streek. 

Communicatie met elkaar

Bollenjongen Ruben de Groot onderschreef het belang van communicatie tussen gemeente, provincie en agrariërs. Hij stipte dit extra aan als het gaat om woningbouw in de streek. Ruben ziet voldoende plekken die niet (meer) geschikt zijn als bollengrond en in aanmerking komen als mogelijk bouwgrond. Hij riep de bestuurders op in gesprek te gaan met de agrariërs - die graag betrokken zijn - die mogelijkheden zien in de streek om woningen te bouwen. Ruben is ook actief op het demoveld (hij stelde het land beschikbaar) waar proeven worden gedaan met natuurinclusief telen en ander gebruik van bodembedekking zoals een extra dikke laag stro en houtvezel om onkruid tegen te gaan.

Uit de krant