In de tuin van het LAM museum is dit weekend voor het eerst een museaal bloemenmozaïek te zien dat is ontworpen en gemaakt door een kunstenaar, geholpen door 50 vrijwilligers.
In de tuin van het LAM museum is dit weekend voor het eerst een museaal bloemenmozaïek te zien dat is ontworpen en gemaakt door een kunstenaar, geholpen door 50 vrijwilligers. Foto: LAM

Kunstenaar Benjamin Li en het LAM maken eerste museale bloemenmozaïek ooit

Cultuur

De Rotterdamse kunstenaar Benjamin Li (1985) en het LAM museum op Landgoed Keukenhof gaan dit jaar de uitdaging aan en maken op 14 en 15 april een groot bloemenmozaïek. Nooit eerder werd een bloemenmozaïek door een kunstenaar en museum gemaakt. 

Het mozaïek is een gigantische klus waarbij losse bloemblaadjes uit de streek één voor één met de hand op een paneel bevestigd worden. Museumdirecteur Sietske van Zanten: “Het uitdagende project past ons en Benjamin Li perfect. We verkennen allebei de grenzen van kunst. Wanneer verandert een lokale, culturele traditie in kunst? Ervaar je een mozaïek anders als het door een kunstenaar ontworpen is?” Het eindresultaat is vanaf 16 t/m 19 april gratis te zien in de tuin van het LAM museum in Lisse.

50 vrijwilligers
Het LAM museum en Benjamin Li kiezen voor het grootste formaat paneel. Maar liefst 3 x 2 meter aan paneel worden bedekt met losse bloemblaadjes. Meer dan 50 vrijwilligers komen op 14 en 15 april bloemsteken.

Traditie in de Bollenstreek
Het is voor het eerst dat een kunstmuseum meedoet aan het regionale evenement BloemenMozaïek. Bezoekers van Lisse en omstreken worden van 16 t/m 19 april getrakteerd op mozaïeken van bloemblaadjes. Op 16 april beoordeelt een jury de bloemenmozaïeken.

Alles voor de bollen
De bloemblaadjes zijn een restproduct van de bollenboeren. Voor de optimale groei van de bloembollen – het uiteindelijke product voor de verkoop -, koppen boeren de hyacinten en andere lentebloeiers in april.

Over Benjamin Li
Benjamin Li is een Rotterdamse kunstenaar met Chinese roots. Op zijn vouwfiets gaat hij langs Chinees-Indische restaurants die langzaam plaatsmaken voor sushitenten en snackbars. Hij fotografeert de gerechten en maakt er (puzzel)kunstwerken van. Tijdens zijn verblijf in de internationale keramiek artist-in-residence Sundaymorning@ekwc, maakte Li een serie keramieken gelukskoekjes. Eerder werd Benjamin Li genomineerd voor De Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Het bloemenmozaïek van Benjamin Li en het LAM museum is geïnspireerd op zijn serie gerechten uit Chinees-Indische restaurants.

Foodart
Ondanks zijn ligging op Landgoed Keukenhof, aan de overkant van het wereldberoemde lentepark Keukenhof en midden tussen de bloembollenvelden, heeft het LAM museum niets met tulpen of andere lentebloeiers te maken. Alles in de internationale kunstcollectie van het LAM museum is gerelateerd aan voedsel en consumptie. Sietske van Zanten: “Fantastisch dat we via het BloemenMozaïek evenement onze foodartcollectie aan deze prachtige ambachtelijke traditie kunnen koppelen.”

Nieuwe traditie
Het bloemenmozaïek van Benjamin Li en het LAM museum is óók de start van een nieuwe traditie. Sietske van Zanten: “Volgend jaar herhalen we het project, dan met een andere gerenommeerde kunstenaar. We roepen kunstenaars uit onze collectie en daarbuiten op om zich aan te melden.”

Handig om te weten
Het Bloemenmozaïek van het LAM museum en Benjamin Li is van 16 t/m 19 april te zien voor het museum op het landgoed van Kasteel Keukenhof in Lisse. Voor het bewonderen van het mozaïek is geen ticket nodig, wie het museum in wil, boekt een ticket met starttijd via lamlisse.nl/tickets.

Uit de krant