Burgemeester Spruit: 'Verhoudingen Keukenhof en gemeente verder optimaliseren' | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Drukte tijdens het Keukenhofseizoen zorgt voor gevaarlijke toestanden en veel ergernis.
Drukte tijdens het Keukenhofseizoen zorgt voor gevaarlijke toestanden en veel ergernis. (Foto: Arie in 't Veld)
Keukenhof

Burgemeester Spruit: 'Verhoudingen Keukenhof en gemeente verder optimaliseren'

  Politiek

LISSE n Er moet en kan nog het nodige gebeuren om de verhoudingen tussen de gemeente Lisse en Keukenhof te optimaliseren, maar dat vergt tijd. Burgemeester Lies Spruit sprak hierover in de vergadering van de commissie Maatschappij en Financiën vorige week woensdag.

Door Arie in 't Veld

"Keukenhof is een onderdeel van onze samenleving en we zijn trots op wat er is bereikt. In het begin van mijn burgemeesterschap stonden we meer met de ruggen tegen elkaar en is geprobeerd dat te keren. De maatschappelijke doelstelling van Keukenhof is een showvenster te zijn van het bloembollenvak en het bewaren van het erfgoed op het terrein. Met die doelstelling was het om met elkaar te kijken naar hoe we dat zo goed mogelijk kunnen doen en wederzijds meerwaarde te hebben. Keukenhof is inmiddels een hele grote onderneming geworden. Door het toenemen van het toerisme zijn er meer prangende vragen gekomen. Het imago van Keukenhof vind ik ook soms best lastig. Er zijn mensen die trots zijn, maar ook mensen die nog weleens last hebben van het verkeer. Dat gemopper vind je terug op Facebook en ik hecht er waarde aan om te vertellen dat er een weg van samenwerking en erkenning is ingeslagen. Daarbij moeten we een aantal ingewikkelde dingen onder ogen te zien." De burgemeester gaf aan dat er geweldige investeringen zijn gedaan op het terrein van het kasteel. "Wat betreft de mobiliteit is vanuit Keukenhof al heel lang de inzet om de aan- en afvoerroutes te versterken. Een vrije busbaan en verdubbeling van de brug zijn grote wensen, die echter niet zomaar te realiseren zijn. Met Pasen hebben we gezien hoe de zaak kan vastlopen. Nu zijn we met elkaar in gesprek hoe met name het vertrekkende verkeer, zijnde het grootste probleem, beter geregeld kan worden. Dus onder andere verkeer vanuit Lisse op de rondweg meer de gelegenheid te geven eerst uit te rijden. De tien weken openstelling van Keukenhof betekenen voor velen een knelpunt, maar ook op andere momenten is er gewoon druk verkeer."

Wim Slootbeek van de VVD vroeg zich af of de mensenstromen gespreid kunnen komen om verkeerschaos te voorkomen. "Kan Keukenhof wellicht in blokken mensen ontvangen?" De burgemeester zei dat er wordt geprobeerd om met name de bussen en busdiensten te regelen. "Maar op hoogtijdagen zoals Pasen hadden bloktijden niet geholpen, omdat de bollenvelden toen eveneens veel bezoekers trokken. Ook Keukenhof zelf is bezig om uit te vinden wat het beste is, maar blokvorming in het bezoek is niet zwart-wit." Ze zei ook dat het fijn zou zijn als Keukenhof meer vrijheid kon krijgen over de omgeving. Nu worden er drie rotondes opgeknapt. Maar denk ook aan bijvoorbeeld bloemrijke bermen. "We zijn er nog lang niet. We hebben nog een hoop in die samenwerking te leren. Soms is het wat ingewikkeld, maar dan herpakken we ons en gaan opnieuw in de weer om een en ander te kunnen realiseren."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>