Logo lissernieuws.nl
Stoomlocomotief Sandra viert de 100e verjaardag!
Stoomlocomotief Sandra viert de 100e verjaardag! (Foto: pr)

Verjaardagspartijtje Stoomlocomotief Sandra 100 jaar!

  Activiteiten

In het weekend van 7 en 8 mei viert Stoomtrein Katwijk Leiden de 100e verjaardag van haar stoomlocomotief 5 ‘Sandra’. Alle meisjes en vrouwen van 0-100 jaar die aantoonbaar Sandra, Alexandra of Cassandra heten, mogen dit weekend gratis naar binnen om het feest mee te vieren

Deze locomotief, die is gebouwd door Orenstein & Koppel, is in alle opzichten de kleinste bedrijfsvaardige stoomlocomotief van Stoomtrein Katwijk Leiden. Ze is slechts 20 pk sterk en zeer compact gebouwd. De locomotief werd in 1922 nieuw geleverd aan Du Croo & Brauns in Amsterdam. In 1929 werd ze verkocht aan aannemer A. Groot & Zn in het Noord-Hollandse De Woude. De loc deed daar dienst onder nummer 1 en droeg toen nog de naam ‘Willy’. Ze zag veel van Noord-Holland en werkte onder andere aan de Rijksweg tussen Aalsmeer en Schiphol.

Gevorderd door de Duitsers
‘Willy’ is in de oorlog gevorderd door de Duitsers voor een werk in de Noordoostpolder. Na de oorlog werd ze zwaar verwaarloosd teruggevonden en weer aan Groot overgedragen. Over haar leven na de oorlog weten wij maar weinig. Volgens de overlevering was het herstel van ‘Willy’ zo kostbaar dat herstel geen doorgang vond.

Monument
Medio jaren 60 werd ze opgesteld als monument op een pleintje bij het NS-station Purmerend Overwhere. Na enkele jaren subtiel aandringen door Stoomtrein Katwijk wisten ze de heer Groot te overtuigen de loc aan het museum in bruikleen te geven. In 1981 kwam ze naar Katwijk.

Restauratie bij Stoomtrein Katwijk Leiden
In 1984 is de restauratie afgerond en in 1985 werd zij weer in bedrijf gesteld. Ze kreeg toen de naam ‘Sandra’ van de kleindochter van de heer Groot. In 2007 is de locomotief voorzien van een nieuwe ketel. Het aannemingsbedrijf bestaat inmiddels niet meer. Dat was voor familie Groot reden om de stoomlocomotief in 2015 voor 1 euro te verkopen aan Stoomtrein Katwijk Leiden. In Nederland is dit de enig bewaarde locomotief van dit type. De locomotief heeft om die reden dan ook de A-status in het Nationaal Register voor Mobiel Erfgoed. Kortom, een echt museumstuk!

Verjaardagsfeestje
In het weekend van 7 en 8 mei wordt haar verjaardagsfeestje gevierd. Op zaterdag komt de voltallige familie Groot, inclusief Sandra, naar Valkenburg om de krasse dame te feliciteren. Alle bezoekers die aantoonbaar Sandra, Alexandra of Cassandra heten, mogen het gehele weekend gratis naar binnen. Sandra doet het gehele weekend dienst om te laten zien wat ze nog kan. Bij mooi weer wordt het bekende open Bornia-rijtuig ingezet. Naast de rit met de stoomtrein kan ook een rit met een dieseltrein worden gemaakt. Ook kunt u het geheel vernieuwde museum bezoeken. De jongste bezoekers zullen zich zowel buiten als binnen prima vermaken. De nieuwe grote kindercorner in het museum is een regelrechte hit.

Valkenburgse Meer
Stoomtrein Katwijk Leiden is gelegen aan het Valkenburgse Meer bij Katwijk ZH. Er is gratis parkeergelegenheid. Meer informatie vindt u op de website van Stoomtrein Katwijk Leiden.

Meer berichten