Vijf Lissers en een Venneper kregen 26 april een lintje uit handen van burgemeester Spruit.
Vijf Lissers en een Venneper kregen 26 april een lintje uit handen van burgemeester Spruit. Foto: Ruth Eppink

Feestelijke lintjesregen in Lisse

Algemeen

Traditiegetrouw werden op de dag voor Koningsdag weer vele mensen in Nederland verrast met een koninklijke onderscheiding. In Lisse ging het om zes personen, die allen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Spruit speldde hen op vrijdagochtend 26 april in de goedgevulde raadzaal van het gemeentehuis de bijbehorende versierselen op.

Door Ruth Eppink

In haar welkomstwoord refereerde burgemeester Spruit aan de vele smoezen die familieleden hadden gebruikt om de nietsvermoedende Lissers én een inwoner van Nieuw-Vennep richting het gemeentehuis te lokken. Zij kregen het lintje niet zomaar, want om daarvoor in aanmerking te komen moet iemand aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de samenleving profiteren van het werk van die persoon, is hij of zij een voorbeeld die anderen motiveert en stimuleert én doet hij of zij al gedurende een langere periode intensief, bijzonder (vrijwilligers)werk. “Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving”, stelde Spruit.

Mevrouw Lenie Kooy-van de Wetering (82) was in de veronderstelling dat haar zus een lintje kreeg, maar die eer viel haar zelf te beurt. Mevrouw zet zich al sinds 1989 in als vrijwilliger van Kringloopwinkel Op Dreef in Sassenheim. De opbrengsten van de verkoop komt ten goede aan hulpverleningsprojecten in Oekraïne en Roemenië. De organisatie, verantwoordelijkheid en toezicht op de besteding van de gelden ligt in handen van de commissie Pastoraal Fonds van de Protestantse Gemeente Sassenheim, waarvan mevrouw Kooy lid was van 1989-2002. Zij heeft in de kringloopwinkel al ruim 30 jaar de leiding over de afdeling Curiosa. 

Daarna sprak Spruit de heer Ben Castien (75) toe. Die was naar het gemeentehuis gekomen in de veronderstelling dat daar hij de stroomvoorziening voor de nostalgische kermis op het raadhuisplein zou regelen, een klus die Castien op het lijf geschreven is. Hij weet met zijn technische kennis en vaardigheden veel zaken tot stand te brengen bij onder meer de technische commissie van de HDV Lisse (al sinds 1975), de Stichting Bloemenmozaïek Lisse (sinds 1995) en bij het Oranje Comité Lisse (sinds 1996).

Uit de krant