Afbeelding

Wegenbeheerplan op tafel

Politiek

LISSE • De gemeente Lisse heeft een wegenbeheerplan opgesteld waarin is vastgelegd hoe de wegen in de gemeente Lisse worden beheerd en onderhouden.

Door Arie in 't Veld

Het plan geeft een overzicht van de uit te voeren beheermaatregelen op korte en middellange termijn. Het beheerplan vormt hiermee de basis voor de benodigde beheer- en onderhoudsbudgetten. Uit de inspecties en metingen blijkt dat de kwaliteit van zowel de elementenverhardingen als de asfaltverhardingen over het algemeen goed is. Op slechts een klein percentage van de verhardingen is sprake van een onvoldoende kwaliteit. Wanneer deze nog worden aangepakt is er sprake van een goed en evenwichtig onderhouden wegennet. Bij de elementenverhardingen wordt de kwaliteit wel negatief beïnvloed door de zetting van de gehele weg door een slechte ondergrond, zodat ze periodiek moeten worden opgehoogd. Dit probleem speelt in Lisse met name in de Zeeheldenwijk, Meerenburgh en Bloemenwijk.

De kosten van het beheer en onderhoud worden op deze wijze geminimaliseerd. Alleen het noodzakelijk beheer en onderhoud om te voldoen aan verantwoord wegbeheer worden precies op tijd uitgevoerd. De kosten voor groot onderhoud, reconstructies en ophogingen bedragen gemiddeld € 830.000 per jaar. Daarnaast bedragen de jaarlijkse kosten voor klein onderhoud € 114.000. De totale kosten voor het wegbeheer bedragen dus € 944.000 per jaar. Wat niet aan de orde komt: de matige tot zeer slechte staat van veel trottoirs in Lisse, waar allerlei kabelbedrijven in negatieve zin hun steentje aan bijdragen. Er gaat geen week voorbij of op meerdere plaatsen in Lisse liggen de trottoirs overhoop. Het terugplaatsen van de bestrating gaat daarna lang niet altijd op een niveau zoals dat zou moeten, tot ergernis van veel inwoners.

Uit de krant