Prof. dr. Jan Boersema staat bekend als de ecotheoloog.
Prof. dr. Jan Boersema staat bekend als de ecotheoloog. Foto: pr

Lezing van 'ecotheoloog' Jan Boersema in De Klister

Geloof & Religie

MILIEU - Hebben christenen een bijzondere verantwoordelijkheid voor milieuvraagstukken? Zijn ze met hun eeuwenoude geschriften over het in cultuur brengen van de aarde misschien zelf wel verantwoordelijk voor de uitbuiting van natuur en milieu?

Die vraag probeert milieubioloog en theoloog Jan Boersema te beantwoorden tijdens een lezing in de Gereformeerde Kerk (De Klister) van Lisse op donderdagavond 5 april.

Prof. dr. Jan J. Boersema (Groningen, 1947) is als hoogleraar verbonden aan het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML) van de Universiteit Leiden. Hij studeerde biologie in Groningen en promoveerde er ook in de theologie op een studie over de Torah en het Griekse stoïcisme. Als milieukundige werkte Boersema onder meer in Amsterdam en Groningen, daarnaast was hij adviseur bij het toenmalige ministerie van VROM. Publicaties op het gebied van milieukunde en theologie bezorgden hem de bijnamen 'eco-theoloog' en 'milieuwetenschapper met een theologische tic'. In de universitaire wereld is hij ook bekend als eindredacteur van het Basisboek Milieukunde en het latere Principles of Environmental Sciences.

Boersema deed jarenlang onderzoek naar de ondergang van de oorspronkelijke cultuur op Paaseiland en ook naar 'het oprollen van de ongerepte natuur' in de 19e eeuw in de Verenigde Staten, waar onder andere Nederlandse kolonisten de wildernis wilden laten bloeien.

In zijn woonplaats Leiden is Boersema actief lid van de Protestantse Gemeente (Hooglandse kerk), waar hij ook af en toe preekt.

In een artikel dat hij schreef voor De Groene Bijbel komt Boersema tot de conclusie dat we de natuur meer ruimte moeten geven en dat dit de kwaliteit van ons leven positief zal beïnvloeden. "Zorg voor de natuur moet ingebed worden in onze overtuiging. Hier ligt een taak voor de theologie, want dat is bij uitstek de voeder van een levensbeschouwing. De bijbel is geen milieuhandboek, maar wel groener dan wij lange tijd hebben gedacht", aldus Boersema.

De lezing in De Klister (Heereweg 105, Lisse) op 5 april begint om 20.00 uur. De toegang is vrij.

Uit de krant