Logo lissernieuws.nl
<p>Jongeren kunnen vanaf 2021 een maatschappelijke diensttijd vervullen.</p>

Jongeren kunnen vanaf 2021 een maatschappelijke diensttijd vervullen.

(Foto: Marieke Duijsters Fotografie)

Forse investering in maatschappelijke diensttijd voor jongeren in Duin- en Bollenstreek

Op een innovatieve manier ontdekken wat je wilt worden. In 2021 start Welzijnskwartier met een aantrekkelijk programma voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar om te onderzoeken waar ze goed in zijn en waar ze verder in willen groeien. De gezamenlijke gemeentes in de Duin & Bollenstreek investeren samen met Welzijnskwartier en partners de komende twee jaar € 350.000 in de toekomst van jongeren.

Dit gebeurt via het landelijke project Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Tijdens het MDT-traject gaan jongeren 1 dagdeel per week op ontdekkingstocht bij een maatschappelijk betrokken organisatie. Tijdens deze reis ervaren ze hun talenten én doen ze iets terug voor de maatschappij. De eerste jongeren starten hun MDT-traject in januari 2021.

Talent ontdekken
Sommige jongeren weten precies wat ze later willen worden. Anderen hebben geen idee en weten ook niet waar ze hun zoektocht moeten beginnen. Het MDT-traject past perfect bij de idealen van de nieuwe generaties Z en Alpha. Gedurende 6 maanden gaan jongeren aan de slag met hun project. Het MDT-traject start met een skillstraining en een matchingsevent om te kijken bij welke deelnemende organisatie de jongeren passen. In het zes maanden durende traject vullen de jongeren vervolgens hun ‘rugzak’ met kennis en vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Maandelijks is er een groepsbijeenkomst waarin ervaringen worden gedeeld. Indien nodig is individuele coaching beschikbaar. De ontdekkingstocht wordt feestelijk afgesloten met het landelijk erkend MDT-certificaat. Het project duurt 2 jaar en kost € 350.000.
Welzijnskwartier, de gemeenten Katwijk, Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijk slaan samen met partners Welzijn Noordwijk, Welzijn Teylingen en WelzijnsKompas de komende twee jaar de handen ineen om een mooi MDT-programma op te zetten voor de gehele Duin- en Bollenstreek, waar zo’n 35.000 jongeren tussen de 14 en 27 jaar wonen.
Wie doen er mee? Naast sociaal werkers die gespecialiseerd zijn in jongeren en een actieve denktank vanuit de jongeren zelf, is er een flinke lijst van publieke en private organisaties die interessante vrijwilligersplaatsen aanbieden. Denk hierbij aan organisaties als: Katwijkse Reddingsbrigade, YMCA en ‘s Heeren Loo.

Aanmelden
Waar kan je aanmelden? Ben je tussen de 14 en 27 jaar? Dan zoeken we jou voor het MDT-traject. Een kwart van de trajecten is gereserveerd voor jongeren zonder zinvolle dagbesteding. Daarnaast zoekt het project nog ambitieuze jongeren die in de raad van advies (denktank) willen plaatsnemen. Uiteraard is er ook nog ruimte voor maatschappelijke organisaties die ons ‘goud van de toekomst’ een stap verder willen brengen.
Kijk voor meer informatie op www.welzijnskwartier.nl/MDT.

Meer berichten