2019: een prettig klimaat toegewenst! | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: Remco Out
Notenkraker

2019: een prettig klimaat toegewenst!

  Column

Onze samenleving is weer een jaartje ouder. Ook wijzer? Dat valt nog maar te bezien. Het ging bijvoorbeeld meteen al mis op verschillende plaatsen bij de oudejaarsviering in Nederland. Bij het wedstrijdje tussen Scheveningen en Duindorp wie de meeste CO2 kan uitstoten met één fikkie, liep het volledig uit de hand. De tv-beelden van storm van brandende kooltjes door woonwijken verschilden nauwelijks van de beelden, enkele weken terug, van branden in Californië toen het miljonairsdorp Paradise volledig in vlammen op ging. Ik zie zo die kleuter aan de hand van haar moeder in die vonkenstorm voor me. Het had zo fout kunnen aflopen. Waarom is dat niet voorkomen? Niemand wil dat weten, dus krijgt de wind de schuld, die had maar niet moeten draaien.

Kom op zeg, optimistisch blijven en vooruit kijken, het hele jaar 2019 ligt nog voor ons. Nou, de eerste Nederlandse wereldkampioen was op Nieuwjaarsdag al binnen. Darter Michael van Gerwen gooide zijn pijltjes preciezer dan zijn tegenstander. Bingo, een cheque van 500.000 Engelse ponden. Michael blij, Vlijmen blij. Nederland ook blij?

Dat valt nog maar te bezien. Want wie Engelse ponden hoort denkt meteen aan Engeland, het Verenigd Koninkrijk. Binnen twee weken stemt het Britse Lagerhuis en weten we hoe de Brexit afloopt: hard of zacht. Of, misschien komen er wel nieuwe verkiezingen en blijven ze toch. Ik heb medelijden met de Britten, want hoe dan ook worden ze economisch hard geraakt, alleen al door die onzekerheid. Maar hier in Nederland zullen we het ook voelen, reken maar. Maar, kom op zeg, we zouden optimistisch blijven. Ik weet het, maar we hebben gelukkig belangrijke verkiezingen in 2019. Eerst voor de Provincies. Belangrijk, die gaan over infrastructuur en wonen. Gemeenten zijn daarin van hen afhankelijk. Maar nog belangrijker, ze spelen de belangrijkste rol bij het benoemen van nieuwe Eerste Kamerleden. En dat kan heel spannend worden want heeft de huidige regering dan nog wel voldoende steun in de Eerste Kamer? Of worden ze vleugellam en Nederland onbestuurbaar? Vleugellam?

De linkse en rechtse vleugels gaan groeien, zeggen de peilingen, terwijl de middenpartijen vermageren. Wie gaat met wie, interessant. Maar er zijn toch ook Europese verkiezingen? Zeker, voor het Europees Parlement en daarna worden alle belangrijke functies verdeeld. Zoals de voorzitters van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad van Regeringsleiders. Maakt onze premier Rutte nog een kans? Zeker, maar hij wil niet. Hij zegt liever hier de schermen te willen opruimen nadat de nieuwe Eerste Kamer is benoemd en voordat de eerste Klimaatdag wordt gevierd in Nederland. Klimaatdag? Ja, Klimaatdag, staat in de nieuwe Klimaatwet die in de donkere dagen voor Kerstmis door de Tweede Kamer is gejast door 112 Kamerleden. Wat 112, dat is toch het alarmnummer? Ja, dat is bewust zo gekozen om het alarmerende van klimaatopwarming te onderstrepen.

Maar een wet aannemen duurt toch jaren omdat het juridisch moet kloppen, de kosten bekend moeten zijn, en wie dat allemaal moet betalen? Niet zo moeilijk doen hoor, eerst maar de verkiezingen. Daarna zien we wel.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>