Afbeelding
Foto: pr.

De weg kwijt

Column Arie Bombarie

Naar verluidt stappen op 9 juni de juryleden van Entente Florale rond in Lisse. De gemeente zal Lisse dan van haar groenste kant laten zien om toch maar vooral een zo goed mogelijke indruk aan de jury mee te geven. Zoals het een bloemendorp betaamt.

Maar het gaat niet alleen over bloemen, doch over het groen in de ruimste zin van het woord. Naar ik heb begrepen heeft de gemeente de bevolking uitgenodigd om mee te denken over bijvoorbeeld de route. Dat klinkt als sturend, terwijl zo'n jury juist onbevangen aan de wandel moet kunnen.

Ooit heb ik zo'n trip meegelopen en ook toen had de gemeente een route uitgedacht. Maar de juryleden waren niet op hun achterhoofd gevallen en kozen plotsklaps een andere route. Dat was voor de betrokkenen wel even schrikken, want ze hadden juist zo'n aardige groene route uitgestippeld. Ik zeg niet dat dit in Lisse ook zo zal gaan, maar weet net als u natuurlijk wel dat op 9 juni qua groei en bloei het mooiste uit Lisse en de streek is verdwenen. Keukenhof is dan gesloten dus daar kan geen goede sier meer mee gemaakt worden als omgevingsgroen. De bollenvelden zijn dan waarschijnlijk hard op weg richting rooitijd, die liggen er wellicht niet al te florissant bij. Dus zal Lisse het van een presentatie van de eigen groei en bloei moeten hebben, met waarschijnlijk de nadruk op het park in de Poelpolder. Maar er is natuurlijk meer groen in dit goede dorp, al is er de laatste jaren wel veel verdwenen. Vooral bomen.

Hoe het ook zij, de juryleden zullen hun weg wel door Lisse vinden, met als risico dat als ze kaarten gebruiken, ze de weg kwijt raken. Flauw natuurlijk, maar het tekent toch enige slordigheid als je zoals iemand op Facebook meldt dat sommige straatnaamborden op verschillende manieren zijn geschreven. Bijvoorbeeld Hyacinthenstraat zoals het altijd is geweest met een h in het midden, of de moderne manier zonder h. Idem geldt voor de Anemonenstraat, of Anemonestraat. Het taalkundige geduvel over het wel of niet gebruiken van een n. Ik wil hiermee maar zeggen dat er toch wat slordigheid aan de orde is.

En in een dorp waar men ook een grote hoeveelheid aan verkeers- en informatieborden slordig vindt, is het natuurlijk een fout voorstel om de vermaledijde verhogingen langs de weg op het Vierkant niet weg te werken. Waarom geen nieuwe trottoirbanden plaatsen, maar waarschuwingsborden? Dat oogt lekker als je net op het punt staat om met het voorwiel van je fiets langs die rand te rijden, je moet uitwijken en vervolgens de kans loopt de lage band te raken en op je gezicht te gaan zoals al is gebeurd.

Terug die klok
Maar goed, de geleerden zullen hier wel voor de eenvoudigste en goedkoopste oplossing hebben gekozen. En sprekend over het Vierkant: wat kan er simpeler zijn dan de verzekering van de vrachtwagen aan te spreken die geruime tijd geleden de klok aan gruzelementen reed? Die klok was met het Vierkant vergroeid. Heeft wel eens andere plekken op het plein gehad, maar hij was er in elk geval. Dus terug die klok. Althans een nieuw goed gelijkend exemplaar, want naar ik heb begrepen is de oude klok onherstelbaar vernield.

Uit de krant