Jos Draijer schrijft om de week een column in LisserNieuws/De Hillegommer.
Jos Draijer schrijft om de week een column in LisserNieuws/De Hillegommer.

Maatschappelijk onbehagen voorbij?

Algemeen Notenkraker

De stemming over de economie verbetert maar over politiek en de ontwikkelingen van Nederland wordt men niet positiever. Samenleven en immigratie blijven belangrijkste punten van zorg. Een stijgende trend van maatschappelijk onbehagen, vooral bij lager opgeleiden. Maar in Europees perspectief blijven Nederlanders optimistisch.

Zie daar enkele uitkomsten van het eerste kwartaalbericht 2017 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Daarin werd de stemming in het land en de opvattingen over politieke en maatschappelijke kwesties gemeten; in januari en februari, dus voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart.

De economische stemming verbetert dus: 76% van de Nederlanders geeft onze economie een voldoende (was een jaar geleden 71%) en 83% verwacht de komende twaalf maanden een gelijke of betere economie (was 74% een jaar geleden). Ook over de eigen financiële situatie blijft men positief. 87% verwacht geen verslechtering, 77% geeft de eigen financiën een voldoende. Kortom: de crisis voorbij, uit het dal, optimisme zet de toon. Het is dan ook zeer verrassend dat het aantal mensen dat vindt dat het met Nederland de goede kant op gaat daalde in vier maanden tijd van 37% (december) naar 25% nu. Op dit moment vindt 64% dat het meer de verkeerde kant op gaat in onze samenleving. Het vertrouwen in de politiek is ook gedaald, 47% heeft voldoende vertrouwen in de regering en 48% in de Tweede Kamer. Dat is dus minder dan de helft, maar gelukkig beter dan in veel andere landen.

Maatschappelijke zorgen? Immigratie staat bovenaan de lijst. 42% noemt spontaan zorgen over immigratie en integratie als gevraagd wordt naar de belangrijkste problemen in Nederland. Dat was overigens begin 2016 tijdens de vluchtelingencrisis 65%. Maar immigratie en integratie blijft een belangrijk thema waarover onbehagen wordt geuit. Ook de manier van samenleven (o.a. verharding, intolerantie, ik-cultuur) maakt mensen ongerust: 37% ziet dat als een van de belangrijkste problemen. Op de vraag welk onderwerp hoog op de agenda van de Haagse politiek moet staan, staat gezondheids- en ouderenzorg met stip op een. Het aantal mensen dat vindt dat het de verkeerde kant opgaat in Nederland stijgt dus trendmatig. Dit, in combinatie met de grote politieke onvrede maakt dat het maatschappelijk onbehagen landelijk trendmatig gestaag is gestegen. Vooral bij lager opgeleiden en mensen met een beneden modaal inkomen. En in Hillegom, Lisse en Teylingen (HLT?

Een Kabinet wordt nu geformeerd en de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 werpen hun schaduw al vooruit. Leden worden geworven, programma's geschreven en prioriteiten gesteld, kandidatenlijsten samengesteld, campagnes voorbereid. Sterker, sommige partijen zijn al begonnen. Hoe zou het in Hillegom-Lisse-Teylingen gesteld zijn met de hiervoor geschetste ontwikkelingen? Hetzelfde beeld als het landelijke? Wie moeten dat vooral weten? Plaatselijke politieke partijen in HLT lijkt mij. Dus, politieke partijen, raadsladen en kandidaat-raadsleden, kom uit de kast, ga de straat op. Echt, bedoel ik, niet alleen digitaal. Zoek de kiezer op.

Maar ook u, HLT-burgers, doe wat met uw onbehagen in plaats van afwachten. Word actief in de politiek, als kandidaat, bestuurder, vrijwilliger of wat dan ook. Want die betere lokale samenleving, die lokale politiek, dat bent u zelf!

Uit de krant