Deze column is geschreven door Jos Draijer.
Deze column is geschreven door Jos Draijer.

Heerlijk Hillegom

Column Notenkraker

Heerlijk Hillegom, een heerlijke plaats om te wonen, en te werken, met duurzame bloementuinen en Hollandse weides, vrolijk versierd met levendige linten die vanuit het historisch hart als kransslagaders in alle richtingen door het Hillegoms grondgebied lopen.

Een duurzame proeftuin van Holland waar je kunt pionieren met biologische bollenteelt en waar men uitgaat van positieve gezondheid. Klimaatneutraal, trots, adellijk en voornaam. 'Noblesse oblige' (adel verplicht): Hillegom moet zich richten op ruimtelijke kwaliteit, haar rijke historie, zichtbaar in dorp en buitengebied. Lommerrijke, gezonde en rustige omgeving, een 'vluchtplaats' voor stedelingen. Hillegom, eerlijk en puur, heeft de potentie eerlijke, pure, duurzame producten te leveren en inspiratie te halen is uit historische landgoederen en buitenplaatsen door de Graven van Holland ons nagelaten. Wij trekken de lijnen vanuit het verleden door naar de toekomst, naar 2030 ….

Nee, ik citeer niet uit het boek van Geert Mak "De Levens van Jan Six". Het voorgaande is vrijwel letterlijk overgenomen uit de Omgevingsvisie 2030 van Hillegom zoals door wethouder Verheijen vorige week gepresenteerd. Inzet: maak Hillegom weer mooi, trots, voornaam, breng allure terug en laat je daarbij inspireren door de Hillegoms cultureel-historisch erfgoed.

Maar ja, Hillegom was in de 17de eeuw zo mooi, puur en natuurlijk omdat er minder dan 1000 mensen woonden en geen auto's en fietsers te bekennen waren. Dat is nu wel anders. Toch onderschrijf ik volledig de belangrijkste en principiële ambitie in de Omgevingsvisie: investeren in (ruimtelijke) kwaliteit van de woon- en leefomgeving in Hillegom door veel meer groen in de wijken en levensruimte voor ouderen, opgroeiende kinderen en jongeren om te vertoeven, te bewegen en te spelen. Maar gaat het ook echt gebeuren of blijft het alleen bij mooie woorden. Er hangt immers een prijskaartje aan die mooie ambitie. Daarom zullen college van b&w en gemeenteraad, in het zicht van de gemeenteraadsverkiezingen nu al hun politieke wil moeten tonen en de daad bij het woord moeten voegen. Om te beginnen door niet toe te staan dat de ruimtelijke kwaliteit en groene ruimten van bestaande parken en speelweiden in woonwijken worden vernietigd door een te massief gebouw voor een fusieschool Jozef/Leerwinkel in het Cerespark.

Of, wat te denken van de bouw van een flatgebouw van 29 appartementen in het parkje in het plan de Marel. Daardoor dreigt de ruimtelijke kwaliteit en die van de leefomgeving in die wijk in een klap onherstelbaar vernietigd te worden. De komende weken zal blijken wat de uitkomst is van het overleg van wethouder Verheijen met de eigenaar van de bouwvergunning. De Gemeenteraad heeft hem via een motie op pad gestuurd om de ruimtelijke kwaliteit en het groen in deze wijk geheel of gedeeltelijk te redden. Vlak voor of in de meivakantie (!) worden de bewoners en de gemeenteraad hierover geïnformeerd. Als dat niet goed uitpakt, en dus gewoon weer een parkje wordt volgebouwd, denk ik dat de burgers de mooie ambities van de Omgevingsvisie niet meer serieus zullen nemen en ligt de burgerparticipatie op zijn gat. Precies het omgekeerde van wat de Omgevingsvisie beoogt. Hopelijk komt het niet zo ver.

Uit de krant