Kees (links) en Ad Baaij met de grondleggers van het bedrijf: hun opa Toon (fotolijst rechts) en vader Toon (lijst links). | Foto: Arie in 't Veld
Kees (links) en Ad Baaij met de grondleggers van het bedrijf: hun opa Toon (fotolijst rechts) en vader Toon (lijst links). | Foto: Arie in 't Veld Foto: Arie in 't Veld

Visspecialist Baaij al zeventig jaar volop in beweging

Zakelijk

LISSE - De laatste maanden heeft visspecialist en cateringbedrijf Baaij fikse vernieuwingen ondergaan. En dat in het jaar waarin het 70-jarige bestaan wordt gevierd. Ad en Kees Baaij zijn dankbaar voor het feit dat het 't bedrijf voor de wind gaat en beseffen dat dit mede te danken is aan de vorige generaties.

Door Arie in 't Veld

Ad Baaij daarover: "Onze opa Toon woonde 70 jaar geleden op Tholen en stichtte een gezin met zes kinderen. Zijn vrouw overleed in het kraambed bij de geboorte van het zesde, dus stond opa er alleen voor. Het was geen makkelijke tijd. Op een keer kwam dominee Ligtenberg op bezoek en zag dat met lede ogen aan. Terug in Lisse vroeg hij aan Jo Mijnders om naar Zeeland af te reizen en een handje te helpen. Dat verliep voorspoedig; ze trouwden en kregen samen nog vier kinderen. Na de oorlog zijn ze 'geëmigreerd' naar Lisse. Vooral omdat er veel vissers op Tholen woonden die bijna allemaal met de handkar of bakfiets vis verkochten. De spoeling was dus dun en in Lisse lagen er beslist goede vooruitzichten. In 1947 werd gestart in het pand van de firma Eigenbrood aan de Kanaalstraat. In een van de ruimtes werd een hakblok neergezet en 'De Thoolsche Vischhal' was een feit. In 1948 kregen opa en oma de kans om zich in een ander pand te vestigen. Het pand waarin nu de viswinkel is gevestigd. Ernaast woonde de familie Bouma die eigenaar van het pand was. Onze ouders - moeder Ria en vader Toon - trouwden in 1968 en mochten in de woning boven de winkel wonen. In 1971 overleed mevrouw Bouma en mocht vader het hele pand kopen. Het was best een rare tijd, want als een klant een warm lekkerbekkie wilde hebben, dan liep m'n vader door de deur waar ook de klanten binnenkwamen naar het schuurtje erachter om met de versgebakken lekkernij terug te komen. Overigens was het de gewoonte dat de jongens uit het gezin meehielpen in het bedrijf, totdat ze werden opgeroepen om de dienstplicht te vervullen. Wij hebben meegekregen dat onze vader al van kinds af aan door de viswinkel werd aangetrokken. Daar lag zijn hart en elk moment dat dit kon was hij in de zaak aanwezig. Tijdens het 10-minutengesprek op school werd geklaagd over het feit dat hij vaak naar vis rook... Logisch, want ook voor schooltijd ging hij in de winkel een handje helpen.

In 1961 overleed opa Toon en bleef onze vader Toon (toen 17 jaar) samen met oma de winkel runnen. Onze moeder werkte als huishoudster bij de familie Bouma, en vader Toon leerde zodoende Ria beter kennen. Met een huwelijk tot gevolg."
Winkelcentrum Blokhuis werd geopend en de ene verbouwing na de andere werd aangepakt om de expansie van het bedrijf onderdak te bieden. Ad Baaij kwam in 1991 in de zaak en twee jaar later broer Kees. Vijftien jaar hebben ze er met z'n drieën gewerkt. In 2006 overleed vader en sindsdien doen Ad en Kees het samen, ook de zussen Els en Jolanda hebben hun steentje bijgedragen waar het mogelijk was. "Op een gegeven moment zijn we gaan pionieren om naast de viswinkel iets anders erbij te nemen, wat uiteindelijk uitdraaide op catering. Eerst heel voorzichtig, maar inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke poot van het bedrijf, met toen nog een vestiging in de Vennestraat met proeverij, catering, partyservice en ruimte voor workshops. In de hele regio verzorgen we inmiddels partijen in alle mogelijke uitvoeringen en omvang. We komen zelfs in Brielle, Utrecht, Amsterdam en Rotterdam. Ook aannemers die een eerste paal slaan of hoogste punt van een gebouw realiseren weten ons te vinden. Zelfs het Bisdom Rotterdam en de Lidl zijn goede relaties van ons."

Na de viswinkel werd dus ook catering een succes. Kees Baaij: "De taken tussen Ad en mij werden herverdeeld, waarbij Ad verantwoordelijk was voor de catering en ik de verantwoording kreeg over het goed marcheren van de viswinkel. Toen brak het moment aan dat De Voorhof in beeld kwam. Al jaren eerder hadden we daarover contact gelegd met de Nederlands Hervormde Kerk, maar gezien de plannen zat het er aanvankelijk niet in dat er iets voor elkaar zou komen. Totdat ineens een artikel in de kranten verscheen dat De Voorhof niet langer deel zou uitmaken van de plannen en was het dus tijd om met het kerkbestuur te gaan onderhandelen. De Proeverij ontstond, met een ingrijpende verbouwing en goede afspraken, want wij maken zes dagen in de week gebruik van het gebouw en de Hervormde Gemeente op zondag."

Klaar met de expansiedrift, zou je zeggen. "Maar niet heus, want plots diende zich de mogelijkheid aan om slagerij Van der Meer over te nemen, die sinds acht jaar onze huurder was. Een prima aanvulling op ons cateringbedrijf, want door deze aankoop hebben we nagenoeg ook alles op het gebied van vlees en vleeswaren voor de catering in eigen hand. Het personeel werd overigens ook overgenomen onder leiding van Dennis van den Berg. Nu heeft het bedrijf Baaij Fresh vijf belangrijke poten: Baaij Fish; Baaij Meat; Baaij Catering, Baaij Meals en de Proeverij. Een bedrijf met in totaal zo'n twintig medewerkers in vaste dienst en een aantal oproepkrachten die ons ondersteunen bij grote(re) projecten. Op www.Baaijfresh.nl is alle informatie terug te vinden." Hebben Ad en Kees Baaij nog meer plannen voor verdere groei van het bedrijf? Ad: "Op dit moment niet, maar zeg nooit nooit…."

Uit de krant