Afbeelding
Foto: arie in t veld

Verdere herinrichting Zeeheldenbuurt van start

Algemeen

LISSE ♦ De Zeeheldenwijk wordt gefaseerd opgehoogd en heringericht. De nu aan te pakken fase omvat het Van Heemskerkplein, het Doormanplein en het aangrenzende park.

Door Arie in 't Veld

Het college maakte de plannen onlangs bekend en de raad zal het voorontwerp binnenkort behandelen. Het voorontwerp is opgesteld op basis van de eerder door de gemeente vastgestelde uitgangspunten, de ideeën vanuit een ambtelijk opgestelde visie op het park, de resultaten van de in januari van dit jaar georganiseerde bewonersavonden en een aansluitend hierop gehouden stemming over de inrichtingsvarianten onder de direct aanwonenden. Het voorontwerp wordt na vaststelling in de inspraak gebracht. Voor de inrichting van de om het park liggende straten zijn er vooraf twee mogelijke principe varianten opgesteld. De twee inrichtingsvarianten verschillen vooral in de rijbaan en hoe het parkeren wordt uitgevoerd. In beide varianten zijn voldoende parkeerplaatsen opgenomen. In de ene variant komen de parkeervakken aan de parkzijde en in de andere variant aan de woningzijde. Het voordeel van de eerste variant is dat er meer grote bomen in het park kunnen worden behouden. Het voordeel van de tweede variant is dat er meer ruimte is voor parkeren maar het nadeel hiervan is dat er wel meer grote bomen gekapt moeten worden. Beide varianten zijn goede oplossingen en de keuze is overgelaten aan de bewoners. 

Met behulp van de resultaten en bijbehorende sfeerbeelden vanuit een globale ambtelijke visie op het park is aan de bewoners hun mening, ideeën en wensen gevraagd over het park. Deze vooraf niet vastgestelde visie is vooral gebruikt om de bewoners een beeld te geven van de mogelijkheden ten aanzien van de inrichting van het park.

In de in 2013 vastgestelde globale uitgangspunten was de vergroting van het wateroppervlak in combinatie met de aanleg van natuurvriendelijke oevers opgenomen. Gezien de beperkte hoeveelheid aanwezig oppervlaktewater in de Meer- en Duinpolder was dit een wens. Bij de uitwerking van het ontwerp voor de inrichting van het park is echter gebleken dat de vergroting van het wateroppervlak door de beperkte beschikbare ruimte binnen het park niet mogelijk is. Wel wordt de bestaande hoeveelheid oppervlaktewater gehandhaafd.

Het maaiveld van de straten wordt opgehoogd tot een minimale weghoogte van -0,45 meter ten opzichte van N.A.P.?Na 30 jaar moet een minimale weghoogte gegarandeerd zijn van -0,55 meter ten opzichte van N.A.P. Dit betekent dat afhankelijk van de locatie een ophoging van 0,30 tot 0,35 meter in beide straten. De kosten voor de ophoging en herinrichting van de straten en het aangrenzende park worden op basis van het voorlopige ontwerp globaal geraamd op € 945.000. De planning is om de ophoging en herinrichting van de wijk in 2021 gereed te hebben.

Uit de krant