Het Hofje van Six mocht zich verheugen in veel belangstelling tijdens Open Monumentendag.
Het Hofje van Six mocht zich verheugen in veel belangstelling tijdens Open Monumentendag. Foto: Ruth Eppink

VOL start onderzoek naar Six

Algemeen

Historie • De Cultuur Historische Vereniging "Oud Lisse" (VOL) is mede na overleg met burgemeester Lies Spruit een onderzoek gestart naar 'Sporen van Six'. De familie Six is een familie van rijke kooplieden en regenten uit Amsterdam.

Door Arie in 't Veld

Auteur Geert Mak heeft een boek geschreven over de geschiedenis van een tak van deze familie met sterke banden met Hillegom. De familie had echter ook banden met Lisse. Daarover is minder bekend, terwijl zij toch sporen in Lisse heeft achtergelaten. De eerste resultaten van het onderzoek worden eind dit jaar verwacht.

De lezing van Geert Mak in Lisse (november 2016) over 'De levens van Jan Six' heeft bij de gemeente interesse gewekt in eventuele sporen die de familie Six in Lisse heeft achtergelaten. De burgemeester heeft daarom contact met "Oud Lisse" gelegd en uiteindelijk is hier het project 'Sporen van Six' uit voortgekomen dat de vereniging heeft geïnitieerd.

De familie Six is een van oorsprong Frans-Vlaamse familie waarvan een nakomeling zich omstreeks 1585 in Amsterdam vestigde. De Sixen behoorde tot de vele groepen emigranten die een groot aandeel hadden in de Hollands Gouden Eeuw. Zij waren actief in de laken- en zijdeververij. In de 17de eeuw ging de familie tot de belangrijkste regentenfamilies van Amsterdam behoren. In de 17de en 18de eeuw bezat de familie gronden en buitenplaatsen in Lisse. Zoals de buitenplaats Knappenhof/Grotenhof aan de Achterweg, maar ook de buitenplaats Uytermeer. Verder waren er leden uit het geslacht Six die enige tijd het Huys Ter Specke en Dever huurden. Daarnaast stond er in Noordwijkerhout, aan de grens met Lisse, de buitenplaats Sixenburg. Voor het onderzoek maakt de cultuur-historische vereniging gebruik van archieven in onder andere Lisse, Amsterdam en Leiden. De huidige familie Six stelt het familiearchief open voor onderzoek door VOL.

Uit nalatenschappen van de Sixen is ook het Hofje van Six in de Kanaalstraat voortgekomen. Tijdens Open Monumentendag bezochten veel belangstellenden de huisjes die momenteel worden gerenoveerd. Ook burgemeester Spruit nam er een kijkje.

Uit de krant