Afbeelding

'Vertrouwen in de Toekomst'

Column Notenkraker

Vorige week werd het nieuwe Regeerakkoord gepresenteerd: "Vertrouwen in de toekomst". Formateur Mark Rutte stelt nu de nieuwe ploeg samen en als iedereen weer terug is van herfstvakantie staat die nieuwe ministersploeg op de foto. Eindelijk dus, na zeven maanden trekken en duwen, plussen en minnen, geven en nemen.

Het was niet gemakkelijk want er komen nog heel wat verkiezingen aan tijdens de rit van dit nieuwe Kabinet. Daarom wilde geen van de vier partijen VVD, CDA, D'66 en Christen Unie onzichtbaar worden door een waterig compromis in het overvolle politieke midden van dit moment. Dus is er hard geknokt om punten te scoren in het Regeerakkoord. Voor het partijbelang want een onzichtbare politieke partij is geen lang leven beschoren. Bovendien, regeren, verantwoordelijkheid nemen maakt politieke partijen kwetsbaar en brengt beperkingen met zich mee. Vrijuit roepen of uit de heup schieten vanaf de linkse of rechtse flank is aan de oppositie voorbehouden. Vooral in verkiezingstijd natuurlijk. Wat dat betreft wordt de oppositie op haar wenken bediend want het nieuwe Kabinet moet regeren in de periode 2017 – 2021 met vrijwel permanente verkiezingskoorts.

Ga maar na: over ruim twee weken (1 november) zal blijken of er een referendum komt over de Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Op 21 maart 2018 al zijn er weer Gemeenteraadsverkiezingen. Op 20 maart 2019 zijn er Provinciale Statenverkiezingen, Eilandsraadsverkiezingen (overzeese gemeenten), en verkiezingen voor de Waterschappen. Enkele weken later, op 23 mei 2019 zijn er verkiezingen van het Europees Parlement, en weer enkele dagen later de (indirecte) verkiezingen van de Eerste Kamer. En in de loop van 2021 al weer Tweede Kamerverkiezingen.

Het is algemeen bekend dat in periodes van verkiezingskoorts de feiten en nuances nog al eens zoek raken. Beeldvorming beïnvloeden, emoties en ongenoegen oproepen nemen het over. De waan van de dag regeert want elke kiezer telt. Begrijpelijk dus dat Buma, Pechtold en Seegers in de Tweede Kamer blijven. Zij moeten hun partij zichtbaar houden in deze periode van permanente verkiezingsrace. Premier Rutte kan niet anders want zijn opvolger moet klaargestoomd worden voor de toekomst.

"Heb vertrouwen in de toekomst" wordt wel gezegd op momenten waarop je niet weet wat je te wachten staat, of waar je precies heen gaat. Optimisme is dan beter dan pessimisme. "Vertrouwen in de Toekomst", ik snap motto van dit nieuwe Kabinet dan ook wel. De reis van dit nieuwe Kabinet gaat door een politiek doolhof, onbekend terrein vol rebellen, hindernissen en valkuilen. "Vertrouwen in elkaar" als motto voor het Regeerakkoord had ook gekund.

Maar dat hebben VVD, CDA, D'66 en Christen Unie niet gedaan. Het is meer een "Op Hoop van Zegen" geworden. Niet verrassend gezien de samenstelling van het nieuwe Kabinet. Als de liberalen blijven hopen op de toekomst en de christenen op de Zegen van Boven zou het zo maar kunnen dat zij in 2012 samen aankomen in het duurzame, veilige beloofde land met een circulaire economie, met goed onderwijs en passende zorg. Met minder belastingen, een veranderd klimaat en met vrijheid en democratie.

Uit de krant