Afbeelding
Foto: pr.

Een nieuw college in beeld

Column

Het lijkt allemaal nog de ver-van-ons-bedshow, maar het staat vast dat na de gemeenteraadsverkiezingen in maart er een totaal nieuw college zal aantreden. Wethouder Johan van Buuren heeft te kennen gegeven niet langer dan tot die verkiezingen de plek van Evert Jan Nieuwenhuis waar te willen nemen, Adri de Roon heeft al geruime tijd geleden bekendgemaakt aan zijn laatste periode bezig te zijn en ook Cees Ruigrok houdt het voor gezien.

Dat Ruigrok onlangs een motie van treurnis aan zijn broek kreeg staat daar los van, want hij wilde toch al stoppen. Nou maakt zo'n motie het er natuurlijk niet leuker op. Hem is aangewreven het dossier van een nieuwe sporthal op Ter Specke niet goed en niet zorgvuldig te hebben behandeld. Als ik dan in de media de reacties vanuit de FC over het vooralsnog niet doorgaan van de totale nieuwbouw (dus ook de kantine van de FC Lisse) lees, dan kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het bestuur van de FC geen te grote broek aan moet trekken en men dient er ook op gewezen te worden dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Die nieuwbouw gaat namelijk een flinke bom duiten kosten en het ziet er alleszins naar uit dat dit niet kan zonder lastenverhoging van de burgers. En die zitten daar niet op te wachten. Maar de FC sputtert flink tegen en is dicht bij het ontvangen van een gele kaart. Om maar eens in voetbaltermen te spreken.

In februari zullen we meer over deze zaak vernemen, want de raad heeft in haar wijsheid besloten dat het plan niet kan doorgaan zoals het werd gepresenteerd en er komt een nieuw plan. Inclusief de financiële invulling. Maar goed.. de gemeenteraadsverkiezingen en het feit dat er drie nieuwe wethouders in beeld komen. Mij lijkt het een aardig idee dat de partijen die nu de mond vol hebben over betrokkenheid, openheid en transparantie een wethouder mogen leveren. Maar ja, het betreft oppositiepartijen die niet al te veel zetels hebben en dus alles op alles moeten zetten om voldoende stemmen en dus zetels te genereren. Alleen voor D66 geldt dit op dit moment niet, want die is groot zat; maar je kunt je wel afvragen wat zich achter de schermen heeft afgespeeld als een coalitiepartner het laat afweten en zo'n motie steunt. Zoals de kaarten nu liggen zijn het alleen het CDA, Nieuw Lisse en D66 waarvan verwacht kan worden dat ze voldoende stemmen halen om het heft in (bestuurlijke) handen te nemen.

Kiezersbedrog
Volgens de wet van Bartjens zou het zo moeten zijn dat partijen met de meeste stemmen ook de wethouders leveren. Maar afgelopen keer is die wet door de formateur gepasseerd met tot gevolg dat de SGP/CU zitting in het college nam en het CDA het nakijken had. Volstrekt tegenstrijdig aan de toenmalige verkiezingsuitslag. Dus zelfs als u allemaal uw best doet en er door de verkiezingen afstanden in omvang worden gerealiseerd, is het nog maar de vraag of dat zoden aan de dijk zet, omdat een formateur er wel eens anders over kan denken. Dat riekt naar kiezersbedrog en we moeten er maar eens diep over nadenken hoe dat te voorkomen is.

Uit de krant