SterkSaam opende vorig jaar officieel de creatieve dagbesteding Talentschuur. De stichting wil er nu een kookschool en bed & breakfast aan toevoegen.
SterkSaam opende vorig jaar officieel de creatieve dagbesteding Talentschuur. De stichting wil er nu een kookschool en bed & breakfast aan toevoegen. Foto: Esther Akerboom

Gemeente Lisse staat garant voor Stichting SterkSaam

Algemeen

DAGBESTEDING • Het gemeentebestuur wil een garantstelling geven van 1,2 miljoen euro voor het aangaan van een lening door de Stichting SterkSaam.

Door Arie in 't Veld

Stichting SterkSaam heeft een aanvraag voor een waarderingssubsidie ingediend waarvoor zij echter niet in aanmerking komt. De aanvraag bedroeg 25.000 euro per jaar voor 2017 en 2018. Voor volgende jaren is uitzicht op meer inkomsten. Uit gesprekken met het bestuur van de stichting is gebleken dat de plannen een bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving, een maatschappij waarin iedereen - met of zonder beperking - meetelt en meedoet. SterkSaam wil het bestaande woonzorginitiatief uitbreiden met creatieve en arbeidsmatige dagbesteding in de vorm van een kookschool en een bed & breakfast om (jong)gehandicapten voor te bereiden op en toe te leiden naar de horeca. In de kookschool krijgen (jong)gehandicapten de kans om hun talenten te ontwikkelen en te benutten.

De stichting wil de kookschool en de bed & breakfast ook voor andere doelgroepen openstellen om zo een bijdrage te leveren aan het verminderen van eenzaamheid van ouderen en het ontlasten van mantelzorgers. De garantstelling stelt de stichting in staat om tegen een gunstig tarief de benodigde middelen te lenen om de exploitatie rond te krijgen. De waarde van het onroerend goed komt bij benadering overeen met het bedrag van de garantstelling. Hierdoor is het financiële risico van de gemeente afgedekt.

De combinatie van een wooninitiatief met moestuin, creatieve dagbesteding in de Talentschuur en arbeidsmatige dagbesteding waar de deelnemers meteen hun vaardigheden in de praktijk kunnen oefenen, vormt een goede aanvulling op het bestaande aanbod. De combinatie met een kookschool en de verbinding met (oud-)horecaondernemers om (jong)gehandicapten te plaatsen is uniek in de Bollenstreek. De dagbesteding is kleinschalig.

Uit de krant