Afbeelding

Krimp De Beukenhof nog niet zeker

Algemeen

ACCOMMODATIE • Met de verkiezingen voor de deur heeft het er alle schijn van dat de huidige gemeenteraad er weinig voor voelt om een nieuwe Beukenhof dermate klein te maken dat met name de biljartclub en het koor Zanglust er niet meer terecht kunnen.

Door Arie in 't Veld

Afgelopen woensdagavond werd het onderwerp besproken in de commissie Maatschappij en Financiën, met als getuigen een stampvolle zaal met ouderen. Inclusief protestborden tegen de mogelijke krimp.

Voorafgaande aan de discussie werd door de voorzitter van de biljartclub Gerard Verheijen gesteld dat als de plannen doorgaan, het water bij de vereniging tot aan de lippen zal stijgen. "De vereniging telt honderd leden, we spelen elke dag op vier tafels. Nu wil de wethouder dat we gaan spelen in zaal B van 't Poelhuys in een zaal van 48 vierkante meter waar we 140 vierkante meter nodig hebben. De club is gedoemd een zachte dood te sterven en honderd senioren dreigen achter de geraniums te verdwijnen." Izaak in 't Veld, voorzitter van ouderenkoor Zanglust sprak eveneens zijn grote zorg uit over het voortbestaan van het uit 78 leden bestaande koor dat dit jaar 44 jaar bestaat. "Het ziet het ernaar uit dat het koor moet ophouden met tot gevolg dat veel ouderen weer thuis blijven, sociale contacten weg zijn. Eenzaamheid troef. Oude bomen moet je niet verplaatsen. Een grote kern woont in de omgeving van de Beukenhof en het is moeilijk een andere locatie te vinden voor dit grote koor en ook logistiek moeilijk om dit koor te verplaatsen naar bijvoorbeeld Floralis of 't Poelhuys. Dus graag handhaven we in een nieuwbouw dezelfde grootte en hoogte als nu, zodat Zanglust niet opgeheven hoeft te worden."

Rob Veldhoven van Nieuw Lisse zei het jammer te vinden dat de partijen er niet uitgekomen zijn. "Jammer hoe de procedure gelopen is door niet eerst uit te gaan van de wensen van De Paraplu en daar de bouw op af te stemmen. Nu krijgen we het idee dat er in de eerste plaats is gekeken naar de maximale opbrengst voor de gemeente en toen naar wat er nog mogelijk was voor de activiteiten."

Jeanet van der Laan van D66 wilde niet beknibbelen op de vierkante meters. "Wij vinden dat de functies bij de Beukenhof behouden moeten blijven en zijn bereid daarvoor financieel in te leveren door bijvoorbeeld 1 of 2 appartementen minder te bouwen." Aad Lagerberg, voorzitter van De Paraplu was woensdagavond redelijk kort van stof. "Wat hier op tafel ligt, begrijpen we niet en willen we niet." Roeland den Breejen van de SGP/CU stelde vast dat de gemeente minder vierkante meters in bezit wil hebben. "Maar partijen zijn er niet uitgekomen. Zou het niet verstandig zijn om in een bredere groep nog eens aan tafel te gaan zitten? Ook met de gebruikers dus." Guus Mesman (PvdA) merkte op dat er een totaalvisie op met name het ouderenbeleid had moeten liggen ten grondslag. Wethouder Adri de Roon onderstreepte zich gehouden te hebben aan de kaders die de gemeenteraad had meegegeven. "Ik heb er nu meer gehoord dan ik voorheen heb meegekregen. Die beperkingen hebben er aan bijgedragen dat we achteruit moesten in vierkante meters. We hebben gekeken naar de activiteiten. Ook naar de biljarters en de Beukenhof is nou niet direct de locatie waar vier biljarts terug moeten komen. Dat zie ik niet zitten. Het merendeel van de andere activiteiten kan er wel plaatsvinden. Een knelpunt is dus de hoogte die ook beperkingen geeft aan bijvoorbeeld uitvoeringen. En als het gaat om uitvoeringen hebben we twee accommodaties die qua hoogte en akoestiek daartoe geschikt zijn. Een derde accommodatie zou tegen het beleid ingaan. Dus kwamen we er met De Paraplu niet uit. Maar als alleen die hoogte het breekpunt is en als u nu zegt: de financiën zijn geen probleem, dan denk ik dat ik er met de De Paraplu uitkom" aldus De Roon die als toegift ook opmerkte dat in het kader van het accommodatiebeleid ook naar een eventuele verkoop van Floralis wordt gekeken. In de komende raadsvergadering van donderdag zal duidelijk worden hoe de gemeenteraad vlak voor de verkiezingen met dit onderwerp om gaat.

Uit de krant