Lekker rondtuffen op een miniatuurtrein, dat kan tijdens de Kinderstoomdagen.
Lekker rondtuffen op een miniatuurtrein, dat kan tijdens de Kinderstoomdagen. Foto: pr

Fluitend de zomervakantie in met de Kinderstoomdagen bij Stoomtrein Katwijk Leiden.

Activiteiten

VAKANTIE • De rugzakken en de broodtrommels kunnen straks maar liefst 6 weken worden opgeborgen omdat de basisscholen in onze regio vrijdag 13 juli de deuren sluiten voor de zomervakantie. Even geen Cito- of andere toetsen meer. Genoeg tijd dus voor leuke dingen! Als start van de zomervakantie organiseert het toch al kindvriendelijke museum Stoomtrein Katwijk Leiden in het Zuid-Hollandse Valkenburg In het weekend van 14 en 15  juli de Kinderstoomdagen, waarin alle kinderen de hoofdrol mogen spelen.

Stoomtrein Katwijk Leiden is een museum met vriendelijke vrijwilligers die hun stoom- en dieselpassie graag delen met de bezoekers en hun kinderen. En je mag bijna overal op en aanzitten. Dit weekend zijn kinderen de belangrijkste gasten en pakken de vrijwilligers en hun bevriende relaties extra uit om de kinderen te belonen voor hun inspanningen tijdens het afgelopen schooljaar. 
In dit weekend zijn modelbouwers aanwezig met hun stoomtreinen in miniatuurformaat waar je naar kunt kijken of op kunt zitten om een rondje mee te rijden. Dit weekend krijg je als kind ook de gelegenheid om mee te rijden in een echte locomotief naast de machinist. Je kunt onder begeleiding van een vrijwilliger 'helmpje tikken' met de hydraulische kraan van een werktrein van het museum. Er worden demonstraties gegeven met een model van een miniatuurstoomvrachtwagen.  Binnen in het museum kunnen de kinderen creatief aan de slag bij de knutseltafel met papier, schaar en stiften. En als ze nog wat stoom willen afblazen, kunnen zij zich uitleven op het grote springkussen of blikken omwerpen.

Vier de zomervakantie
De kinderstoomdagen zijn een heel leuk en leerzaam dagje uit voor jong en oud. Een passend cadeautje van papa of mama of opa en oma voor een mooi rapport. Kinderen zullen oren en ogen tekort hebben en met volle teugen genieten van hun eerste vakantieweekend. U kunt nog lang nagenieten van de foto's van uw kind(eren) op of bij de historische en kleurrijke locomotieven. 

Bij Stoomtrein Katwijk Leiden is altijd al veel te zien en te doen! Je komt binnen in een echt stationsgebouw waar je een ouderwets treinkaartje koopt. Via het perron kom je in het buitenmuseum waar nog meer historische gebouwen staan. Bekijk daar de antieke rijtuigen en de stoom- en de diesellocomotieven. De machinist lijkt elk moment terug te kunnen keren in zijn kantoortje; zijn jasje hangt er nog en ook de olielampen voor de locomotief staan al klaar. In de tuinderij ervaar je wat daar allemaal per spoor gebeurde. En in het binnenmuseum ten slotte ontdek je hoe stoom werkt en welke rol de stoomtrein in Nederland ooit had.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9. Het museum is beide dagen geopend van 10.30 –17.00 uur. Prijzen: € 10,00 voor volwassenen, kinderen van 4 t/m 12 jaar € 8,00, kinderen t/m 3 jaar mogen gratis naar binnen. Kaartjes zijn de hele dag geldig. Rijd zo vaak mee als je wilt. Gratis parkeren voor de deur. Meer informatie is te vinden op de website of Facebook. Tijdens de zomervakantie is het museum naast de reguliere weekendopening ook geopend op de dinsdag en donderdag.

Uit de krant