Afbeelding
Foto: Thea ter Heide - Vrolijk

Hittegolf voorbij, maar nog steeds warm

Algemeen

ZOMER • Het is al een tijdje heerlijk weer in Nederland en vorige week liep de temperatuur pas écht hoog op. Een hittegolf was het gevolg; de eerste sinds 2015. Het vermoeden was dat deze nog flink lang zou aanhouden, maar door een tijdelijk dipje in De Bilt werd daar zaterdag niet de benodigde 25 graden gehaald. Einde landelijke hittegolf dus. 

Een hittegolf is een periode waarin de temperatuur uitzonderlijk hoog ligt. De exacte definitie van een hittegolf verschilt per land. In Nederland luidt de definitie: een periode waarin de temperatuur minimaal vijf dagen achter elkaar 25° C of hoger is, waarvan op z'n minst drie dagen met een temperatuur van 30 °C of hoger. Deze temperatuur wordt gemeten in het weerstation in De Bilt. Daar zit het KNMI én omdat De Bilt in het midden van Nederland ligt, geeft de temperatuur daar een redelijk gemiddelde van de temperatuur in de rest van Nederland. Alleen als er in De Bilt sprake is van een hittegolf, noemt het KNMI het een landelijke hittegolf. Wordt er op een andere plek in het land een hittegolf gemeten dan wordt dit een regionale hittegolf genoemd. Regionale hittegolven komen vooral voor in Brabant en Limburg. Dagen met een temperatuur van 30°C of hoger worden door het KNMI tropische dagen genoemd.

Hittegolf Nederland
De vorige hittegolf werd door het KNMI gemeten van 30 juni 2015 tot en met 5 juli 2015. In die periode was de gemiddelde temperatuur 33.1°C. Nederlanders zijn niet zo gewend aan hoge temperaturen. Zeker niet in eigen land. Daarom wordt er – als het een paar dagen achter elkaar warm is – al snel over een hittegolf gesproken. Ook als er eigenlijk geen échte hittegolf is. Sinds 1911 zijn er tot nu toe 24 officiële hittegolven geweest in Nederland. Verder telt ons land gemiddeld zo'n 0 tot 7 tropische dagen per jaar.

Duur hittegolf
Een hittegolf duurt dus minimaal vijf dagen, maar vaak wel langer; gemiddeld ruim negen dagen zelfs. De langste hittegolf sinds 1911 was in 1975 en hield achttien dagen aan.

De hittegolf in juni/juli 2006 duurde zestien dagen, met een gemiddelde temperatuur van 35.7 °C. (Bron: Talitha Voogd)


Uit de krant