Cor de Vries sluit Open Monumentendag in Lisse af met een concert in de Sint-Agathakerk.
Cor de Vries sluit Open Monumentendag in Lisse af met een concert in de Sint-Agathakerk. Foto: Alexander Schippers

Concert van organist Cor de Vries sluit Open Monumentendag Lisse af

Cultuur

MUZIEK • Tot besluit van de Open Monumentendag op zaterdag 8 september geeft organist Cor de Vries traditiegetrouw een concert (aanvang 16.00 uur) op het Frans-romantische Adema-orgel van de Sint-Agathakerk in Lisse.

Het concertthema is: 'In Europa: Hollands Glorie & Vive la France'. De organisatie is in handen van de Stichting Vrienden van het Adema-orgel. Het feestelijke programma bestaat uit vier werken van Nederlandse en Franse componisten: Jacob Bijster, Louis Vierne, Théodore Dubois en Cor Kee.

Het openingswerk is een bijzondere compositie rondom een vermaard, oudhollands lied: de Paraphrase over 'Gelukkig is het land' van Jacob Bijster. Vervolgens klinken uit de Symphony No.1 op. 14 van Louis Vierne de Prelude en Fugue. Met Théodore Dubois blijven we nog even in Franse sferen: uit zijn Sept Pièces pour Orgue speelt Cor de Vries de zangrijke Cantilène religieuse (nr. 2). Tot besluit kunt u wederom een oud-Hollands lied herkennen in Con Variazione 'Merck toch hoe sterck' van Cor Kee.

Iedereen is welkom om het slotconcert bij te wonen!

Over de organist
Cor de Vries (1981) ontving zijn eerste orgellessen van zijn vader, waarna hij negen jaar heeft gestudeerd bij Leen Schippers in Lisserbroek. Momenteel krijgt hij al vele jaren les van Simon Stelling in Alphen aan den Rijn. Sinds geruime tijd heeft hij ook een eigen orgellespraktijk. Cor is nauw betrokken bij de organisatie van de Open Monumentendag en Nationale Orgeldag in Lisse. Ook zet hij zich in als bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Adema-orgel.

Uit de krant