CHG: 'Bollenschuur bij hoeve De Wolff moet behouden blijven' | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Het CHG vindt dat de bollenschuur bij de hoeve behouden moet blijven.
Het CHG vindt dat de bollenschuur bij de hoeve behouden moet blijven. (Foto: pr)

CHG: 'Bollenschuur bij hoeve De Wolff moet behouden blijven'

SLOOP • n Het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) is fel gekant tegen de voorgestelde nieuwbouw van een woning op de locatie Stationsweg 1-3 en de sloop van de karakteristieke, oude bollenschuur bij hoeve De Wolff. De gemeente Lisse heeft hiertoe een voorontwerp tot wijziging van het bestemmingsplan opgesteld.

In een brief aan de gemeente Lisse wijst het CHG erop dat de locatie, waar de bestemmingswijzing van agrarisch naar wonen wordt voorgesteld, van zeer hoge landschappelijke en cultuurhistorische waarde is. De locatie ligt midden in het open bollenareaal, naast de oude ingang van Keukenhof en tussen de Van Lyndenweg en de Westelijke Omleidingsweg van Lisse. Het CHG wil het wereldwijde unieke karakter van de Duin- en Bollenstreek op deze toplocatie behouden en de landschappelijke waarde juist versterken.

De nieuwe woning zou vlak naast de hoeve De Wolff komen. De hoeve is een gemeentelijk monument, gebouwd in 1603. De nieuwe woning wordt significant groter dan de huidige woning en zou niet langer agrarisch gebonden hoeven te zijn. Het CHG heeft hiertegen een groot aantal bezwaren ingediend. Het meest omstreden vindt het CHG de voorgenomen sloop van de bollenschuur die in 1908 tegen de oude hoeve is aangebouwd en in 1967 is uitgebreid. "Als de bollenschuur gesloopt wordt en alleen de hoeve De Wolff overblijft, is alleen de 17e en 18e eeuw nog zichtbaar", aldus het CHG in zijn brief. "De geschiedenis van de 19e en 20e eeuw is dan gewist. Daarmee wordt een deel van de wordingsgeschiedenis van de Bollenstreek ontkend. Ook zijn de veranderingen van de bollenschuur als gevolg van ontwikkelingen in techniek en logistiek in de bloembollencultuur dan niet langer meer zichtbaar."

Voordat een sloopvergunning wordt afgegeven wil het CHG eerst de cultuurhistorische waarde en de bouwtechnische staat van de bollenschuur onderzocht hebben en de mogelijkheden laten onderzoeken voor herbestemming. Ook wil het CHG dat de schuur een gemeentelijk monument wordt. De brief van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek is mede geschreven uit naam van de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse en Keukenhof. De brief is te vinden op de website www.chg.duinenbollenstreek.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>