Lezing VOL in Kasteel Keukenhof: 'Tot uw dienst, mevrouw' | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Een mooie setting voor een lezing over dienstbodes, Kasteel Keukenhof. Ook daar waren dienstmeisjes werkzaam.
Een mooie setting voor een lezing over dienstbodes, Kasteel Keukenhof. Ook daar waren dienstmeisjes werkzaam. (Foto: pr)

Lezing VOL in Kasteel Keukenhof: 'Tot uw dienst, mevrouw'

HISTORIE • De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) heeft weer een aantrekkelijke lezing op het programma staan. En dit keer ook op een nog aantrekkelijker locatie dan in het VOL-gebouw in de Eerste Havendwarsstraat, namelijk op Kasteel Keukenhof op 19 februari.

Door Arie in 't Veld

VOL-secretaris Helmi Beijsens zegt dat het idee daarvan bij Keukenhof ligt. "Dat sprak ons natuurlijk bijzonder aan en ongetwijfeld ook de belangstellenden voor deze lezing die wordt gehouden onder de titel 'Tot uw dienst, mevrouw'. De lezing wordt verzorgd door Charlotte Ebers, sinds 2014 conservator van Kasteel Keukenhof. Vanaf 2015 is ze bezig met het onderzoek over de verborgen verhalen op het kasteel en heeft ze de restauratie begeleid. Met het afsluiten van de herinrichting van de tweede verdieping zijn ook de hier verborgen verhalen zichtbaar gemaakt: die over dienstbodes. Deze hadden geen makkelijk bestaan. Hun situatie veranderde gedurende ruim anderhalve eeuw amper. Kleine kamertjes (vaak zonder raam), een bed, een stoel, een lampetstel en een po. Dat was hun privé-omgeving na een lange dag hard werken. Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen was tot in de eerste helft van de vorige eeuw werkzaam als dienstbode, werkvrouw of wasvrouw bij de hogere standen. Ook Kasteel Keukenhof bood werkgelegenheid aan jonge meisjes en vrouwen uit de omgeving. Nu is daarvan een blik achter de schermen te zien. Doordat het kasteel tot 2003 in privébezit was van Graaf Van Lynden zijn veel meubelen en voorwerpen als getuigen van deze vergeten laag van de maatschappij bewaard gebleven. Ook krijgen de bezoekers van de lezing een beeld van de kamer waar de Duitse Wehrmacht van 1943 tot 1945 kantoor heeft gehouden.

De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur in de Hofboerderij, waarna men zich naar het kasteel begeeft. Entree voor niet-leden VOL 3 euro.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>