Kunstenaar Zhuang Hong Yi bij een van zijn werken, geïnspireerd op de bollenvelden.
Kunstenaar Zhuang Hong Yi bij een van zijn werken, geïnspireerd op de bollenvelden. Foto: Esther Akerboom

Chinese kunst in De Zwarte Tulp: schoonheid van de bollenvelden gevangen in rijstpapier

Cultuur

KUNST • In museum de Zwarte Tulp schitteren de lentekleuren je al tegemoet, want daar is momenteel de bijzondere tentoonstelling 'Colors of Spring', een Chinese kijk op onze bollenvelden, van kunstenaar Zhuang Hong Yi te bewonderen. De tentoonstelling die een compact, maar goed overzicht geeft van zijn werk, werd afgelopen zaterdag onder grote belangstelling geopend.

Door Esther Akerboom

De belangstellenden werden in stijl ontvangen met prachtige livemuziek van een Chinese dame die op haar guqin - een Chinese citer - tokkelde. In de ruimte vlak naast de ingang waren de kunstwerken 'Landscapes and flowerbeds' van Zhuang Hong Yi al te bewonderen. De inspiratiebron voor deze werken ligt wel heel dicht bij huis, want dat zijn onze bollenvelden. De kunstenaar, geboren in China en inmiddels 27 jaar woonachtig in Nederland, was al bij de eerste aanblik gegrepen door de schoonheid ervan. "Toen ik in 1992 voor de eerste keer naar Nederland kwam, zag ik vanuit het vliegtuig bloeiende bollenvelden", vertelt hij. "Ik dacht eerst dat het kunstmatig was aangelegd, het was zo mooi."

Culturen komen samen
Zhuang Hong Yi studeerde aan de kunstacademie in China, waar hij vooral kennismaakte met de traditionele Chinese kunst met rijstpapier, kalligrafie en houtgravures. Hij voltooide zijn studie in Groningen, waar hij de westerse technieken leerde, en werd gestimuleerd om te experimenteren en vernieuwen. Beide culturen komen samen en worden toegepast in zijn werk: kleurrijke collages, gemaakt van gevouwen rijstpapier, de meeste driedimensionaal. Sommige met een prachtig kleurverloop dat verandert als je er langs loopt. Andere zijn, geïnspireerd door het impressionisme, en erg kleurrijk en complex. De werken zijn gebaseerd op de verandering van seizoenen, licht, kleur en bloei. Het grootste doek meet ruim 2,80 bij 1,40 meter. "Het was een hele uitdaging om dat aan de muur te krijgen", vertelt Krijn Butter, medewerker van het museum. "De hele tentoonstelling is opgebouwd door vrijwilligers naar het concept dat is gemaakt door directeur Werner van den Belt." Deze verklaarde erg trots te zijn dat de werken van de internationaal bekende kunstenaar in zijn museum te zien zijn. "Dit is een museum van de Bollenstreek, waar kunst met het onderwerp bollen en tulpen in een internationaal kader wordt tentoongesteld. Vanaf de 17e eeuw tot nu toe worden kunstenaars hierdoor geïnspireerd. Wat Zhuang Hong Yi doet, is kleur en licht pakken zoals de impressionisten ook deden. Het verleden kennen is het heden begrijpen."

Even voelen
De tentoonstelling - te zien t/m 9 juni - is echt de moeite van het bezoeken waard. Wie de neiging tot 'even voelen' niet kan bedwingen: op de eerste verdieping is daartoe speciaal een kunstwerk geplaatst.

Uit de krant