Afbeelding
Foto: pr

Boekenweek in de Bibliotheek Bollenstreek met Roos Schlikker en Pauline Broekema

Cultuur

LEZEN • Het is weer bijna Boekenweek! Het evenement vindt plaats van zaterdag 23 tot en met zondag 31 maart. Het thema dit jaar is 'De moeder de vrouw'. De Boekenweek viert het boek, en in 2019 zijn dat boeken over moederschap in het bijzonder. Iedereen heeft een moeder, hartverwarmend en zorgzaam, streng of afwezig. Fictie en non-fictie brachten vele markante moeders voort: via dochters en zonen die schrijven over hun moeder, moeders die schrijven over het moederschap.

In de Bibliotheek Bollenstreek zijn tijdens de Boekenweek daarom twee krachtige vrouwen uitgenodigd voor een interview en een lezing. Op 26 maart is Roos Schlikker te gast in de bibliotheek in Sassenheim. En op 27 maart geeft Pauline Broekema een lezing in de bibliotheek in Oegstgeest.

Roos Schlikker in Sassenheim
Op dinsdag 26 maart van 20.00 tot 22.00 uur wordt schrijfster en columnist Roos Schlikker geïnterviewd door de plaatselijke auteur Geeri Bakker in de bibliotheek in Sassenheim. Roos Schlikker heeft een column in het Parool, Kek Mama, Intermediair en Libelle. Ze verschijnt regelmatig als tafeldame bij DWDD en schuift vaak aan bij Radio 1. Naast haar columns schrijft zij voornamelijk fictie. Schlikker is bekend van haar boeken 'Het eerste miljoen is het moeilijkst' (2008), 'Ik wens je het onmogelijke' (2012) en het opvoedboek 'Van achter het behang tot over je oren' (2015). In 2017 naam zij deel aan 'Wie is de Mol?'. In 2018 schreef ze 'Moeder van glas', over haar manisch-depressieve moeder.
Kaarten om bij dit interview aanwezig te zijn kosten € 10,00 voor leden van de bibliotheek en € 12,50 voor niet-leden. Bij de balie van alle vestigingen van Bibliotheek Bollenstreek of viawww.bibliotheekbollenstreek.nl zijn de kaarten te koop. Boekhandel Wagner is aanwezig voor boekverkoop en er is gelegenheid om een boek te laten signeren door Roos Schlikker.

Pauline Broekema vertelt over een joodse familiegeschiedenis in Oegstgeest
Op woensdag 27 maart van 20.00 tot 22.00 uur vertelt schrijfster Pauline Broekema over haar roman 'Het uiterste der zee, een familiegeschiedenis' in de bibliotheek in Oegstgeest. Deze roman toont de veerkracht en moed van mensen in extreme situaties en laat op indringende wijze herleven wat door oorlog en tijd was weggevaagd. Vier jaar heeft Pauline Broekema aan dit boek gewerkt.
In 'Het uiterste der zee, een familiegeschiedenis' beschrijft Broekema de aangrijpende geschiedenis van twee joodse families, wonend in een schilderachtig stadje in Noord-Groningen. Meijer Nieweg en Mies Wolf zijn vlak voor de inval van de nazi's getrouwd. Hun huwelijk verbindt twee grote joodse families uit de textiel- en de veehandel. Al snel krijgen Meijer en Mies een dochtertje, Sara, maar het jonge gezin wordt uit elkaar gerukt. Vader wordt weggevoerd naar een concentratiekamp en Mies en Sara zien hem nooit meer terug. Moeder en kind duiken, apart van elkaar, onder in Friesland. Na de bevrijding worden Mies en Sara herenigd, maar blijkt het leven niet meer wat het beloofde te zijn.
Kaarten om bij deze lezing aanwezig te zijn kosten € 12,50 en zijn verkrijgbaar bij de balie van alle vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek, de Volksuniversiteit Oegstgeest, de Rijnlandse Boekhandel en via www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Roos Schlikker is columniste en schrijfster.
Pauline Broekema is schrijfster. Tot eind vorig jaar was ze ook verslaggever bij het NOS Journaal.

Uit de krant