In tegenstelling tot wat velen denken, is de regio in de zomer ook heel kleurrijk door zomerbloeiers.
In tegenstelling tot wat velen denken, is de regio in de zomer ook heel kleurrijk door zomerbloeiers. Foto: Arie in 't Veld

Gemeente Lisse wil dorp economisch versterken

Politiek

LOKAAL • Er moet nog het nodige bestudeerd en bepraat worden, maar de gemeente heeft het voornemen Lisse zowel toeristisch als economisch meer op de kaart te zetten. In dat kader heeft het college een ambtelijke inventarisatie laten doen van ontwikkelingen gekoppeld aan bestaand beleid en bestaande initiatieven binnen de vier clusters agrarische sector, detailhandel, toerisme & recreatie en 'overige bedrijvigheid'.

Door Arie in 't Veld

Voortbouwend op de kennisinventarisatie wil men zogenaamde dialoogtafels met bedrijfsleven en andere betrokken partijen organiseren. Opgehaalde kennis zal als basis dienen voor de beoordeling wat de gemeente aanvullend of anders zou kunnen of moeten doen, en welke rol andere partijen zouden kunnen spelen. Het onderwerp wordt besproken in de commissievergadering van 11 april. Wethouder Kees van der Zwet zegt dat de vraag is wat aan lokaal beleid op poten gezet kan worden. "In april zal met betrokkenen, onder andere met jonge ondernemers, over de materie worden gesproken. Per sector is een analyse gemaakt en een aantal vragen opgesteld."

Opvallend is dat er vanuit de gemeente aandacht is voor de aanpak van cybercriminaliteit. "Dit betreft vooral de bewustwording en hoe we hierin samen kunnen optrekken." Een activiteit van een andere orde is het aanpakken van winkelcentrum Blokhuis om de aantrekkelijkheid te verhogen en de leegstand aan te pakken. "Wij moeten de consument naar het centrum halen, maar de winkeliers zelf moeten ze naar binnen krijgen", zei een raadslid ooit. Er ligt nog een ton klaar voor het opknappen van Blokhuis, maar het wachten is waar de eigenaar/beheerder mee komt. "Ook is er de vraag wat we voor en met de agrarische sector kunnen doen. En dan niet alleen in de Keukenhoftijd."

De wethouder zegt ook dat de laatste jaren het beleid vooral regionaal gericht was, maar dat men de inspanningen meer op het plaatselijke wil richten. Toch is ook breder kijken van belang; provinciaal bijvoorbeeld, voor wat betreft het toerisme. "Ook in de zomer, want de bollenvelden zijn lang niet zo kaal zoals men beweert, want er zijn dan vele kleuren door de zomerbloeiers. We moeten dus met elkaar nadenken over de mogelijkheden die er zijn om het agritoerisme jaarrond te versterken."

Uit de krant