'Met oud worden moet je jong beginnen' | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Burgemeester Lies Spruit bezocht de 102-jarige mevrouw Terwijn.
Burgemeester Lies Spruit bezocht de 102-jarige mevrouw Terwijn. (Foto: A. in 't Veld)

'Met oud worden moet je jong beginnen'

JARIG • Op de vraag van burgemeester Lies Spruit hoe je zo oud kan worden als de 102-jarige Wilhelmina (Mien) Terwijn, zei ze: "Met oud worden moet je jong beginnen."

Door Arie in 't Veld

Mevrouw Terwijn is nog goed bij de pinken en gaat gemakkelijk in gesprekken mee. Jarenlang was ze lerares wiskunde op het Fioretti College in Lisse. Ze is Amsterdamse en studeerde daar aan de universiteit. Daar leerde ze W.A. Terwijn kennen met wie ze in 1946 trouwde, naar Limburg vertrok en in 1956 vanuit Kerkrade naar Lisse kwam. Haar in 2000 overleden echtgenoot werd hier de eerste rector van het net ontstane Fioretti College dat eerst was gevestigd in de Agathaschool aan de Heereweg en daarna in noodlokalen aan de Eerste Poellaan, thans de Van Matenesselaan, en zij werd daar lerares. Later verhuisde het Fio naar de Sportlaan waar het nog altijd gevestigd is.

De hoogbejaarde Lissese, voor zover bekend de oudste inwoonster op dit moment, was tot ongeveer haar honderdste zelfstandig, daarbij geholpen door onder andere mantelzorgers. Nu wandelt ze minimaal dagelijks een rondje door de buurttuin en naaste omgeving van woonzorgcentrum Rustoord waar ze tot haar tevredenheid verblijft. Op de vraag of ze veel aanspraak heeft als oud-lerares zegt ze "Ik ben niet zo aansprekerig, maar ken natuurlijk wel veel mensen. Vaak oud-leerlingen." Naast ervaringen zoals in haar beginnende onderwijsjaren toen de jongens nog apart van de meisjes les kregen en beide groepen later in de tijd samengevoegd werden, maar gescheiden van elkaar zaten, constateert ze dat nu alles heel erg anders is. "En die grote en kleine veranderingen maak je in ruim honderd jaar mee," aldus mevrouw Terwijn, die met smaak over het onderwijs in de vroegere jaren kan vertellen.

Met haar echtgenoot maakte ze vele reizen naar - toen nog vaak - onbekende oorden. Plakboeken vol foto's herinneren daaraan. Voor de toekomst heeft ze geen goede voornemens. "Daar komt toch niets van terecht", aldus de 102-jarige.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>