Afbeelding
Foto: pr

Vuile streken

Algemeen

Column • Het is inmiddels een gegeven dat de nieuwe manier van afval inzamelen de gemeente handenvol geld kost. Zowel wat betreft het ophalen als wat betreft de vergoedingen die men dacht te ontvangen. In totaal gaat het om negen ton en dat doet pijn aan de gemeentelijke portemonnee, die in feite ook uw portemonnee is.

Niet zo gek natuurlijk dat de gemeente heeft aangekondigd het nieuwe systeem grondig onder de loep te nemen en naar bevinden te zullen handelen. Het is in een te vroeg stadium om ervan uit te gaan dat met name het wegbrengen van het restafval de burger meer geld gaat kosten. Meer dan de € 1,91 van nu per dumping. Of dat nu één of meer zakken zijn, het ligt er maar net aan hoeveel u in die gleuf kan proppen, doch elke keer dat het pasje wordt gebruikt kost dit het genoemde bedrag. Edoch. Er blijken vindingrijke lieden te zijn die het voor elkaar krijgen niks te betalen. Volgens de bewoners van de flats in de Poelpolder gaat het dan om vuile streken. Er zijn namelijk mensen die voor dag en dauw, of laat in de avond hun vuil in de bakken die bestemd zijn voor de flatbewoners, dumpen. Ook het restafval gaat er dan in. Uiteraard zonder dat dit vuil een naam of adres meekrijgt, want als de gemeente een keertje via steekproeven de zaak gaat controleren, moet je als vuildumper natuurlijk niet herkenbaar zijn.

Hoe het ook zij, de flatbewoners zijn het zat om daardoor steeds voor volle bakken komen te staan en hun vuil dus weer mee moeten nemen om het op het balkon neer te zetten in afwachting van betere tijden. Ofwel: als de bakken geleegd zijn. Want dat het anders flink uit de hand kan lopen door opstapelen naast de bakken, is bekend. Door met name de bewonerscommissies is al van alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat aan die dumperij een einde komt, maar tot op heden lijkt het op het preken in een kerk vol ongelovigen. Inmiddels heeft wethouder Kees van der Zwet wel een evaluatie over de nieuwe manier van afval ophalen toegezegd, maar wat de flatbewoners betreft gaat dat allemaal te lang duren. Men wil onmiddellijke actie, want men is het spuugzat om toe te zien dat de flatbakken (om ze zo maar eens te noemen) dienst doen als lokale vuilnisbelt die als zodanig wordt gebruikt door mensen van elders, die bovendien veelal drie bakken in de tuin hebben staan. De verleiding van gratis dumpen is groter dan te moeten betalen voor restafval en zelfs ook ook bouwafval.

Waarschijnlijk zijn er diverse oplossingen te bedenken, doch de flatbewoners zouden al blij zijn als de voor hen bestemde bakken op slot gaan en alleen door hen via de pasjes zijn te openen. Dan is men van veel irritaties af die soms uitmonden in regelrechte bedreigingen als men zich ermee wil bemoeien. Kortom, Van der Zwet en zijn mensen hebben samen met Meerlanden een stevige portie huiswerk te doen om enerzijds de vele tonnen tekort op dit systeem recht te breien en aan de andere kant voor een rechtvaardiger manier van inleveren te zorgen. Met name dus voor de flatbewoners die vinden dat ze aardig in de steek zijn gelaten. Zij willen dat op redelijk korte termijn de problematiek wordt opgelost en er geen vuile streken meer kunnen worden uitgehaald.

Uit de krant