Wat is goed en wat kan beter aan het omgekeerd inzamelen in Lisse?
Wat is goed en wat kan beter aan het omgekeerd inzamelen in Lisse? Foto: archief - Arie in 't Veld

Bewonersonderzoek over afvalscheiding van start

Politiek

ENQUETE • Het onderzoek naar de ervaringen met afvalscheiding van inwoners is gestart. Het is onderdeel van de evaluatie van het afvalinzamelsysteem dat Lisse sinds 2017 heeft.

Door Arie in 't Veld

Wethouder Kees van der Zwet zegt dat de inwoners deze week iemand van onderzoeksbureau Marintel aan de deur kunnen verwachten. Zij delen een vragenlijst uit en halen die ook weer op. En dat alles op een moment dat het met name op Facebook weer bol staat van de klachten en voorbeelden over hoe sommige dorpelingen met het afval omgaan, waardoor het bij sommige containerpunten een grote ravage is.

Van der Zwet geeft hierover aan erop te vertrouwen dat de inwoners die dit signaleren De Meerlanden bellen. "Het systeem bestaat nu 2,5 jaar. Dat we de milieudoelstellingen ruimschoots halen staat vast. De gemeente wil graag weten hoe inwoners het systeem ervaren. Wat is de kwaliteit van de gescheiden afvalstromen? Hoe ziet het er financieel uit? Kortom, een totaalplaatje om te kijken waar het systeem aangescherpt kan of moet worden."

Er is voor gekozen om schriftelijke vragenlijsten persoonlijk aan willekeurige inwoners te overhandigen en op te halen, zodat dat de meningen van alle inwoners evenredig in het onderzoek worden meegenomen. "Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat ook mensen die minder handig zijn met de computer of mensen die niet zo vaak nadenken over het scheiden van hun afval, hun mening en ervaringen kunnen delen. Immers: iedereen heeft afval."

Volgens Van der Zwet is uit eerdere bewonersonderzoeken gebleken dat deze manier van onderzoek de meest betrouwbare informatie oplevert. "Er wordt met het uitdelen van de vragenlijst goed rekening gehouden met de verschillende wijken en types woningen in het buitengebied van Lisse, zodat we een goed beeld krijgen van de ervaringen van inwoners. Marintel voerde al in meer dan 100 gemeenten bewonersonderzoeken naar afval uit. Dat het systeem werkt is duidelijk, want de inwoners betaalden de afgelopen jaren gemiddeld 40 euro per jaar minder voor het ophalen van hun huishoudelijk afval. Desalniettemin kunnen er haken en ogen zijn en die willen we signaleren en oplossen", besluit de wethouder.

Uit de krant