Pim van Lommel en Frans Bromet gaan in gesprek met publiek over orgaandonatie.
Pim van Lommel en Frans Bromet gaan in gesprek met publiek over orgaandonatie. Foto: Mark Kohn en Renzo Westerbeek

In gesprek met Pim van Lommel en Frans Bromet over orgaandonatie

Algemeen

Oud-cardioloog Pim van Lommel en documentairemaker Frans Bromet komen naar de Bibliotheek Bollensstreek. Bibliotheek Bollenstreek/Volksuniversiteit Oegstgeest organiseert de voorvertoning van de documentaire 'Leve de organen' met na afloop een vraaggesprek. Op woensdag 11 september kunnen mensen, na het zien van de documentaire persoonlijk vragen stellen aan Pim van Lommel en Frans Bromet.

Met de komst van de nieuwe Wet op Orgaandonatie wordt iedereen over enkele maanden automatisch orgaandonor, tenzij je expliciet aangeeft dat je dit niet wilt. Zijn we wel goed op de hoogte van de indringende implicaties die de nieuwe wet heeft op toekomstige orgaandonoren en hun nabestaanden? Volgens oud-cardioloog en schrijver Pim van Lommel hebben mensen door de beperkte informatie van de overheid geen idee wat het inhoudt wanneer je je aanmeldt als donor of welke gevolgen het kan hebben voor het eigen stervensproces en voor de nabestaanden. Pim van Lommel deed de afgelopen dertig jaar onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) bij patiënten die een hartstilstand hadden overleefd. Hij publiceerde er over in het gerenommeerde tijdschrift The Lancet en schreef de bestseller 'Eindeloos Bewustzijn'.

Pas nadat een patiënt hersendood is verklaard mag worden overgegaan tot de uitneemoperatie. Wat houdt hersendood in? Betekent dat ook dat je bewustzijn weg is? Uit het onderzoek van Pim van Lommel over patiënten die klinisch dood waren, blijkt dat een bepaald percentage achteraf bewuste herinneringen had aan die periode. De belevenissen liepen uiteen van het ervaren van een tunnel, een overzicht van de gedachten en handelingen van het afgelopen leven en de inzichten die dit opleverden, het ervaren van licht of het buiten het lichaam treden. Van Lommel meent dat we niet kunnen uitsluiten dat mensen die hersendood zijn verklaard dezelfde ervaringen hebben.

De vraag wat leven is en of het bewustzijn buiten het lichaam kan bestaan, komt bij veel mensen op rond het thema orgaandonatie. Wat is het dat het hart doet kloppen in een foetus? Is dat het bewustzijn? Wat gebeurt er met de donor wanneer zijn kloppend hart in het lichaam van een ander mens wordt geplaatst? Weten we daar voldoende van? Ook de vraag of de hersendode iets ervaart van de uitneemoperatie is een veel voorkomende vraag. Waarom moeten zijn armen en benen worden vastgebonden, gaat hij zweten en stijgt zijn bloedruk bij de uitneemoperatie? Is hersendood wel dood?

Veel gehoord is ook de angst dat artsen eerder zullen overgaan tot orgaandonatie wanneer een patiënt orgaandonor is. Esmee Feenstra kwam na een zwaar ongeval – en in het bezit van een donorcodicil – in het ziekenhuis terecht waar artsen vrij snel constateerden dat er sprake was van onomkeerbare hersenschade. Zij wilden overgaan tot orgaandonatie maar haar zus merkte tijdens het afscheid nemen op dat zij reageerde op bepaalde prikkels. Haar waarneming redde het leven van Esmee.

In 'Leve de organen' verdiept documentairemaker Frans Bromet zich in de nieuwe orgaanwet. Hij gaat te rade bij reguliere artsen, ervaringsdeskundigen en nabestaanden en onderzoekt ook 'andere' kritische geluiden. De documentaire biedt een bredere blik op orgaandonatie. De voorvertoning van de documentaire zal worden gehouden op woensdag 11 september in de bibliotheek Oegstgeest, Lange Voort 2 T. Na afloop krijgen bezoekers de gelegenheid van gedachten te wisselen met Pim van Lommel en Frans Bromet. Ontvangst: 19.30 uur, aanvang: 20.00 uur. Kosten: €2,50., inclusief koffie/thee. Voor informatie: 071- 5237165 of www.bibliotheekbollenstreek.nl.

Uit de krant