Het werd een geanimeerd gesprek, want de 100-jarige Marius Montagne staat nog vol in het leven.
Het werd een geanimeerd gesprek, want de 100-jarige Marius Montagne staat nog vol in het leven. Foto: A. in 't Veld

100 jaar en nog steeds bij de tijd

Algemeen

Als er iets is waarmee je de 100-jarige Marius Montagne kunt complimenteren, dan is het wel het feit dat hij nog heel goed bij de les is en over alle mogelijke zaken kan meepraten. Dat werd dus vorige week woensdag een goed gesprek met burgemeester Lies Spruit die de eeuweling op zijn verjaardag kwam feliciteren.

Door Arie in 't Veld

"Er is geen geheim om ouder te worden, het is iets dat je overkomt, maar ik had nooit gedacht dat ik honderd zou worden," aldus Montagne als antwoord op de vraag van de burgemeester. Hij is in Lisse geboren en getogen en woonde onder andere in de Kanaalstraat. Daarna werd verhuisd naar de Schoolstraat, waar Montagne nog altijd woont en samen met zijn inmiddels overleden vrouw (ze waren 70 jaar getrouwd) het gezin van vier kinderen grootbracht.

Op een enkele kleine storing na is Montage nog goed gezond en behoorlijk actief. "Ik zorg nog zelfstandig voor mezelf doch heb voor enkele kleine zaken twee keer in de week de hulp van mensen van Marente nodig. De vrouwen die dit werk doen moeten van mensen houden, want anders kies je dit beroep niet." Over werk gesproken heeft Montage ook zelf het nodige achter de rug. Dat was in de oorlog al zo. Zijn oudste broer Wietse had binnen het verzet een vlugschrift op touw gezet. Dat werd de Oranje Koerier Lisse. "Die startte in de hongerwinter van 1944. Elke avond luisteren naar de berichten van Radio Oranje, alles snel tikken, stencilen op een geheime plek in het huis en bij ongeveer tweeduizend adressen rondbezorgen. Dat alles illegaal natuurlijk."

CNB
Begonnen in 1947 als boekhouder werkte Montagne zich omhoog naar de benoeming in 1971 tot algemeen directeur van CNB. Een functie die hij vervulde tot zijn pensionering in 1984. "Ik heb daar altijd met veel plezier gewerkt. Natuurlijk zat het wel eens tegen, zoals in februari 1953 toen ons kantoor en een loods aan de Grachtweg grotendeels door brand werden verwoest, maar bijna onmiddellijk werd gestart met nieuwbouwplannen. Kenmerkend voor de CNB (toen nog HBG, red.)." De honderdjarige verveelt zich geen moment. "Als het aardig weer is, ga ik onder andere naar Blokhuis en ik laat me ook wel eens door de terrasjes verleiden. Verder neem ik deel aan gespreksavonden van de (Gereformeerde) kerk, ben ik lid van Probus, een club van oude mannen die het zakelijke leven vaarwel hebben kunnen zeggen, houden we lezingen, kijk ik tv, lees de kranten en meer. Ik verveel me geen moment." En reislustig? Dat regelt zich vanzelf. "Ik heb 15 jaar geleden een OV-kaart gekocht en ik heb hem nog steeds. Ongebruikt. Er staan altijd mensen klaar om me ergens naartoe te brengen." De link met de inmiddels ook 100-jarige CNB is blijven bestaan, getuige het feit dat tijdens het gesprek plots directeur Leo van Leeuwen bij Montagne binnenstapte met een mand barstensvol bloeiende tulpen die in grote dank werd aanvaard en natuurlijk ging het daarna het gesprek in belangrijke mate over CNB. Het bedrijf waarvan de eeuweling bijna 40 jaar intens deel uitmaakte.

Uit de krant