Opbouw van de bollenkramen een paar jaar geleden. Vanaf dit jaar zal het er anders aan toe gaan.
Opbouw van de bollenkramen een paar jaar geleden. Vanaf dit jaar zal het er anders aan toe gaan. Foto: Ruth Eppink

Helft kraamhouders geeft de pijp aan Maarten

Algemeen Keukenhof

De Bloembollenboulevard telt dit jaar twee kraamhouders minder. Zij hebben de pijp aan Maarten gegeven. Een van hen zegt daarover dat de eisen en wensen die Keukenhof op tafel legt voor hem te zwaar zijn om nog enigszins rendabel een kraam te kunnen exploiteren. Per saldo zullen dit jaar drie kramen worden geplaatst.

Door Arie in 't Veld

Over het onderwerp werd vorige week woensdag voor de zoveelste keer in de politieke arena gesproken. Ditmaal tijdens een gezamenlijke vergadering van de commissies Ruimte & Infrastructuur en Maatschappij & Financiën. Wethouder Kees van der Zwet legde nog eens uit dat de situatie is ontstaan omdat de provincie het gunnen van standplaatsen van de kramen niet langer tot haar kerntaken vond behoren en dus de grond aan Lisse verkocht, waarna de gemeente 'm aan Keukenhof verkocht. "Als gemeente hechten we er erg aan dat dit cultuurhistorisch erfgoed behouden blijft," aldus Van der Zwet, die even later Keukenhof-directeur Bart Siemerink (foto) hoorde zeggen dat er twee standhouders ja hebben gezegd en twee andere kraamhouders zijn afgehaakt.

Voorwaarden
Siemerink haalde aan dat de bollensector zich al jarenlang ergerde aan zaken die wat het bloembollenvak betreft niet door de beugel konden. "Keukenhof is een jaar of twee geleden al bij deze materie betrokken geweest. We kregen namens de sector de vraag om de regie in handen te nemen. De organisaties konden de exploitatie niet leiden, maar Keukenhof wel, alhoewel het voor ons een branchevreemde activiteit is die echter wel belangrijk is voor de sector en de streek."
De Keukenhof-directeur schetste tijdens de commissievergadering dat de afgelopen weken met de kraamhouders is gesproken en dat twee van hen onder de gestelde voorwaarden doorgaan. "Waaronder dat ze bollen verkopen waar uiteindelijk ook een bloem uit komt en dat ze belasting betalen net zoals wij dat doen." Er komen drie kramen op de boulevard, waaronder een van Keukenhof zelf, om zicht te krijgen op wat daar gebeurt.

Souvenirs
Bas van Riel van D66 zei tijdens de vragenronde het zonde te vinden dat er kraamhouders hebben afgehaakt. John de Bruin van Nieuw Lisse vroeg Siemerink of het waar is dat de kramen zeer in hun omvang beperkt worden.
Martijn Tibboel van de VVD wilde ook meer weten over de voorwaarden voor de standhouders. "Klopt het dat ze geen souvenirs en andere artikelen zoals kaas en stroopwafels meer mogen verkopen?" Siemerink zei dat uit de gesprekken met de kraamhouders is gebleken dat ze wisten dat ze bloembollen aanboden die eigenlijk niet verkocht mochten worden. "Verder spreken we over de verkoop van bollen, groen en aanverwante artikelen en souvenirs horen daar niet onder. Het zijn vrije ondernemers, maar dan wel met bloembollen in het pakket, want het is geen souvenirboulevard." Als het gaat over bloembollen dan betreft het vooral de zomerbloeiers zoals dahlia's, lelies en gladiolen. De duur van de overeenkomst is nu gesteld op één jaar. "Als iedereen binnen de afgesproken regels blijft, kan dat meerdere jaren, maar wel met jaarlijkse overeenkomsten en evaluaties", aldus het antwoord van de Keukenhof-directeur op vragen vanuit de commissie over de duur van de overeenkomst. (foto: archief)

Uit de krant