Een heel ander beeld van Lisse dan toen de veilinghallen van Hobaho er nog stonden.
Een heel ander beeld van Lisse dan toen de veilinghallen van Hobaho er nog stonden. Foto: Arie in 't Veld

Project Havenkwartier in afrondende fase aanbeland

Algemeen Nieuwbouw

Het grote project Havenkwartier, dat is gerealiseerd op de plek waar tot voor enkele jaren de veilinghallen van Hobaho stonden, is aan een afronding toe. Vooral in financiële zin. Het plan kende een zeer lange voorbereidingstijd.

Door Arie in 't Veld

Dat begon in oktober 2015 toen de gemeente en Centrumplan Lisse een anterieure overeenkomst sloten voor de herontwikkeling van de Hobaho-locatie in Lisse, aangeduid als het project Havenkwartier. Er is dan nog veel onderhandelingsruimte. Men kan uiteraard afspraken over de grondexploitatie maken. Daarnaast mag men afspraken maken over financiële bijdragen aan ruimtelijke ontwikkelingen zoals groen, recreatiegebieden, waterberging en infrastructuur. Het project maakt deel uit van de portefeuille van wethouder Jeanet van der Laan. “Medio 2018 is gestart met de sloop van de Hobaho-hallen en vervolgens met de bouw van de woningen. De laatste woningen zijn eind 2019 opgeleverd en de oplevering van de inrichting van het openbaar gebied staat gepland in februari/maart dit jaar. In het verlengde van de anterieure overeenkomst hebben gemeente en Centrumplan Lisse conceptafspraken gemaakt over de nog te verrichten werkzaamheden en de afronding van een financiële verrekening. Deze afspraken zijn daarna vastgelegd in de voorliggende vaststellingsovereenkomst. Besloten wordt om akkoord te gaan met de inhoud van de overeenkomst.”

Waar de gemeente baat bij heeft is volgens de wethouder dat Centrumplan Lisse bereid is om alle voorzieningen inclusief de niet toe te wijzen voorzieningen (bovenplans) - binnen het projectgebied voor haar rekening te nemen, behalve de realisatie van een rioolpomp (met een functie voor een groter gebied dan het projectgebied) en een drainagepomp met drainage voor een woning in de Eerste Havendwarsstraat. “De vaststellingsovereenkomst anticipeert op de geplande oplevering in februari /maart van 2020 en geeft de benodigde kaders voor de afronding van de werkzaamheden en de verrekening van deze werkzaamheden. Na akkoord met de vaststellingsovereenkomst zal deze ter ondertekening worden voorgelegd aan Centrumplan Lisse.”

Uit de krant