Jongeren en wetenschappers buigen zich samen over uitdagingen coronacrisis | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Hoe ziet voor jongeren de toekomst eruit, tijdens en na corona?
Hoe ziet voor jongeren de toekomst eruit, tijdens en na corona? (Foto: Pexels.com)

Jongeren en wetenschappers buigen zich samen over uitdagingen coronacrisis

In de persconferentie van dinsdag 19 mei riep premier Mark Rutte jongeren op om actief mee te denken over de toekomst van het land tijdens en na corona. De Nationale Wetenschapsagenda organiseert een challenge voor jongeren die gehoor willen geven aan deze oproep. Jongeren kunnen een onderzoeksvraag indienen waar vijf wetenschappers daadwerkelijk mee aan de slag gaan om zo antwoorden te formuleren op de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt.

De Jongeren Challenge is donderdag 18 juni van start gegaan. Vragen kunnen tot woensdag 1 juli worden ingediend via dit formulier. De thema’s waarbinnen een vraag kan worden ingediend zijn:

  1. 1. Gevolgen van corona voor kinderen en jongeren: Ton Liefaard is hoogleraar Kinderrechten en werkt veel samen met UNICEF. Zijn vraag aan jongeren is: Hoe kun je ervoor zorgen dat alle kinderen kunnen meepraten over de zaken die voor hen belangrijk zijn? Hoe kunnen we voorkomen dat bepaalde kinderen en jongeren harder worden geraakt dan anderen? Denk hierbij aan kinderen die ervaring hebben met kinderrechtenproblemen, zoals armoede, jeugdhulp, onveiligheid of geweld. 
  2. 2. Duurzame levensstijl na de coronacrisis: Hoe kunnen we een duurzame wereld ontwerpen tijdens en na de coronatijd? En hoe zorgen we ervoor dat we niet terugvallen in onze oude leefstijl en gewoonten? Reint Jan Renes, HvA lector Psychologie voor een Duurzame stad gaat aan de slag met vragen over de psychologie van duurzaam gedrag en een klimaatvriendelijke leefstijl. 
  3. 3. Wat kunnen we nú doen voor een betere toekomst na de coronacrisis: Eveline Crone is hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en is samen met haar collega’s op zoek naar jongeren die ideeën en vragen hebben over hoe jongeren meer betrokken kunnen worden bij wat we nú kunnen doen om stráks beter uit deze crisis te komen. In wat voor wereld willen jongeren zelf het liefst wonen?
  4. 4. Crisissituaties vroeger en nu: Historici Beatrice de Graaf en Nikki Sterkenburg weten alles over crisissituaties, van ramp tot aanslagen en ziektes. Ze zullen aan de slag gaan met de zorgen en vragen van jongeren door te kijken wat we van het verleden kunnen leren over omgang met onveiligheid, crisis en onzekerheid.
  5. 5. De corona-samenleving en (kwetsbare) jongeren: Odilia Laceulle van de Universiteit Utrecht gaat aan de slag met vragen hoe jongeren omgaan met deze kwetsbare tijd. Zij start samen met het Reinier van Arkel een nieuw onderzoek naar hoe kwetsbaarheid het psychische en sociale functioneren van jongeren beïnvloedt.

Op de website van de Nationale Wetenschapsagenda kun je alle informatie over de Jongeren Challenge terugvinden.

Terugblikken en vooruitkijken
Uit de ingediende vragen selecteren de wetenschappers vanuit diverse vakgebieden de meest interessante vraag waar ze onderzoek naar gaan doen. In de talkshow van de Nationale Wetenschapsagenda worden op 8 juli om 20.00 uur de geselecteerde vragen live gepresenteerd. Aan tafel vertellen de jongeren hoe ze op hun vraag zijn gekomen en leggen wetenschappers uit hoe zij de vraag gaan onderzoeken. In de weken na de talkshow werken de wetenschappers hun onderzoeksvoorstel uit. Zo krijgt de kijker een uniek kijkje in de wereld van de wetenschap. De talkshow zal op 8 juli om 20.00 live plaatsvinden op de Facebookpagina.

Vanaf het begin van de coronacrisis heeft de Nationale Wetenschapsagenda verschillende activiteiten rondom dit onderwerp georganiseerd, om het brede publiek meer inzicht te geven in de huidige situatie en de rol die wetenschap daarin speelt. De reeks wordt afgesloten met de Jongeren Challenge en de talkshow. Waarin we terugblikken en vooruitkijken op de coronasituatie met wetenschappers en jongeren. De Jongeren Challenge is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda in samenwerking met: ministerie van OCW, UNICEF, Universiteit Leiden, Universiteit Utrecht, Erasmus University Rotterdam, SYNC-Lab, Team TerInfo, het Reinier van Arkel en de Hogeschool van Amsterdam.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>