Esther Tait heeft van Fietsmaatjes Hillegom Lisse een goed geoliede machine gemaakt.
Esther Tait heeft van Fietsmaatjes Hillegom Lisse een goed geoliede machine gemaakt. Foto: pr

Fietsmaatjes Hillegom Lisse zoekt nieuwe voorzitter

Algemeen

Esther Tait is trots op het vrijwilligersteam van de Stichting Fietsmaatjes Hillegom Lisse. Ze heeft de afgelopen twee jaar met veel plezier en zoveel als mogelijk met het team samengewerkt. Helaas dwingt tijdgebrek haar om te stoppen als voorzitter van de stichting. 

Bij Fietsmaatjes kunnen mensen die niet zelfstandig kunnen of willen fietsen, op een duofiets tochten maken met een maatje. Sinds Tait twee jaar geleden bij de nieuwe stichting aantrad is die flink gegroeid. Er fietsen straks, met corona-aanpassingen, meer dan 100 gasten samen met ruim 80 vrijwilligers op 6 duofietsen door de Duin- en Bollenstreek. Nu is het aan de nieuw te werven voorzitter om die groei in goede banen te leiden, de verbinding met de samenleving verder te versterken en de organisatie verder te professionaliseren. De scheidend voorzitter blikt terug en vooruit.

Al snel nadat Tait begin 2018 met haar gezin vanuit Nieuw-Zeeland naar Nederland verhuisd was, zag ze in de krant een advertentie voor een voorzitter van de nieuwe Stichting. “Ik had nog niet veel nieuwe kennissen en ik wilde graag iets doen voor de maatschappij. Als projectmanager ben ik de voorzittersrol wel gewend.” Onder haar leiding is Fietsmaatjes Hillegom Lisse in het eerste jaar meer dan verdubbeld in het aantal gasten, vrijwilligers en fietsen. Daarmee overtrof het team het doel dat in het eerste beleidsplan stond. “Ik ben een doelgericht persoon,” zegt ze. “Als je duidelijke doelstellingen formuleert en je communiceert ze goed, dan weet iedereen waar ze aan werken.” Meteen voegt ze daaraan toe: “Het mooie van het team is dat iedereen heel goed in zijn eigen vak is. Ik zag het als mijn rol ervoor te zorgen dat zij de middelen hebben om te doen wat ze moeten doen.”
Tait bewaakt de rolverdeling in het team goed. Met betrokken mensen kan dat soms nog wel eens schuiven. “We hebben ervoor gekozen om als team besluiten te nemen, dus niet alleen als bestuur. Ik begeleid de discussie, zodat iedereen zijn zegje kan doen, waarna ik de plussen en de minnen samenvat. We zijn een goed geoliede machine, maar het gaat niet altijd allemaal over rozen. Er zijn tien betrokken mensen met tien verschillende meningen.”

Klantvriendelijk
Tegelijkertijd zorgde ze voor de nodige relativering. Toen de vraag rees: hoe komen we aan fondsen om nog verder te groeien, trapte ze op de rem: “Dat moeten we gewoon niet willen. Maximaal drie fietsen per dorp, anders worden we veel te groot. Dan is het geen vrijwilligerswerk meer, dan wordt het gewoon een baan. Want ik zag dat het al heel druk was met twee fietsen. Onze coördinatoren en technische ondersteuners willen altijd bereikbaar zijn en netjes het protocol volgen. We hebben voor een erg klantvriendelijk model gekozen.” In de praktijk betekent dit, dat elke nieuwe vrijwilliger een persoonlijke instructie krijgt en een proefrit maakt. De coördinatoren maken in goed overleg de juiste match tussen gast en vrijwilliger en plannen een passende tijd in het rooster in.

Niet fietsen, wel contact
Dat de persoonlijke matches goed uitpakken, blijkt nu de duofietsen door de coronacrisis noodgedwongen aan de ketting liggen. De meeste fietsmaatjes houden met elkaar contact, via de telefoon, een kaartje of met een bloemetje aan de deur. Omdat de anderhalve meter afstand niet mogelijk is zonder beschermingsmiddelen, is er sinds maart niet meer gefietst. “We hebben de RIVM-richtlijnen in acht genomen,” bevestigt Tait. “Er zitten veel mensen in de kwetsbare groep onder onze gasten. Daar nemen we geen risico’s mee.” Na onderzoek is gebleken dat fietsen met een gezichtsscherm en/of een tussenscherm op een verantwoorde manier mogelijk is. Binnenkort kunnen de mensen die dat willen dus weer de fietspaden op. Met zes fietsen en een reservefiets, zitten de Fietsmaatjes ruim in de pedalen. Dat betekent dat mensen inmiddels ook ’s avonds en in het weekend kunnen fietsen, wat meer vrijheid biedt in het rooster.

Gezicht van Fietsmaatjes Hillegom Lisse
Toen Tait een jaar geleden een nieuwe fulltime functie kreeg en met haar gezin verhuisde, werd het een grote uitdaging om dat met het voorzitterschap te combineren. Nu moet ze concluderen: “Het is te moeilijk om goed de verbinding met het team te houden.” De zoektocht naar een nieuwe voorzitter is bezig, totdat die gevonden is blijft ze aan. “Met steun van diverse fondsen hebben we nu voldoende fietsen en is de organisatie op poten gezet. De uitdaging is nu om te zorgen dat we de kosten kunnen dekken die ons de komende jaren operationeel laten draaien. Een nieuwe fietsaccu kost bijvoorbeeld al gauw 800 tot 1000 Euro.” Tait wijst op de mogelijkheden voor bedrijven en organisaties om een duofiets te adopteren, ritcertificaten te kopen of vriend te worden. “Nu is het tijd om nog meer verbinding te leggen met particulieren, organisaties en bedrijven die bij Fietsmaatjes kansen zien om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Een nieuwe voorzitter zal het gezicht van Fietsmaatjes Hillegom Lisse zijn en heeft veel contacten in de lokale samenleving. En het blijft natuurlijk belangrijk om goed feeling met het team te houden."
“Het leuke aan dit voorzitterschap is dat Fietsmaatjes Hillegom Lisse eigenlijk een echte start-up is die in een zeer korte tijd een succesvolle groei heeft weten door te maken. Dit heeft alles te maken met het enthousiasme van ons team en zeker ook de 'eigen-wijsheid'. Ieder teamlid werkt vol overgave aan zijn taken, komt met ideeën en gaat ervoor. Ook andere vrijwilligers dragen hun steentje bij aan diverse werkzaamheden en evenementen. We maken plezier en we zetten door. Het is allesbehalve een standaard voorzittersrol, het vraagt om een 'hands-on'-mentaliteit en dat past ook zeker bij mij."

Mensen die geïnteresseerd zijn in deze voorzittersrol kunnen contact opnemen via info@fietsmaatjeshillegomlisse.nl. Vermeld uw naam en telefoonnummer dan neemt men zo snel mogelijk contact met u op. Voor meer informatie over Fietsmaatjes Hillegom Lisse kunt u kijken op de website www.fietsmaatjeshillegomlisse.nl.

Uit de krant