Aantal coronaclusters Hollands Midden toegenomen
Logo lissernieuws.nl
Mensen die getest zijn, blijven in thuisisolatie tot de uitslag bekend is. Zijn ze niet besmet, dan vervalt de quarantaine.
Mensen die getest zijn, blijven in thuisisolatie tot de uitslag bekend is. Zijn ze niet besmet, dan vervalt de quarantaine. (Foto: pixabay)

Aantal coronaclusters Hollands Midden toegenomen

De GGD Hollands Midden heeft weer cijfers bekendgemaakt over het aantal coronatesten. In de week van 20 tot en met 26 juli zijn er 5743 coronatesten afgenomen in de teststraten van Hollands Midden. In de teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- & verzorgingshuizen samen zijn in totaal 94 personen positief getest op corona, dat is 1,3%. Een stijging ten opzichte van vorige week. Ook zijn er 4 clusters bijgekomen. Op dit moment zijn er 5 clusters in de regio.

Naast het cluster in Hillegom, zijn er 4 nieuwe clusters ontstaan. De GGD noemt iets een cluster als er 3 of meer mensen besmet zijn binnen één groep zoals een bedrijf, organisatie, of vereniging. Meerdere besmettingen binnen één familie noemt de GGD geen cluster. Deze nieuwe clusters bevinden zich in de gemeenten Alphen aan den Rijn (5 besmettingen), Bodegraven-Reeuwijk (3 besmettingen), Gouda (5 besmettingen) en de Krimperwaard (3 besmettingen). De besmette personen binnen deze clusters zitten allemaal in thuisisolatie. Ook hun nauwe contacten blijven 14 dagen thuis in afwachting of ze klachten ontwikkelen. Onder nauwe contacten verstaat de GGD iedereen die 15 minuten of langer op minder dan 1,5 meter is geweest met een besmet persoon.

Privacy
De GGD doet geen uitspraken over in welke organisatie of gemeenschap het cluster zich precies bevindt. Dit om de privacy van de betrokkenen te beschermen. Daarom wordt alleen de naam van de gemeente waar een cluster is ontstaan benoemd. Maar hoe zit het dan met Hillegom? Want daar werd wel bekend gemaakt om welk bedrijf het ging. Alleen als de GGD niet zeker weet of iedereen in beeld is bij het bron- en contactonderzoek, maken we de keuze een bron wel bekend te maken. Gelukkig hebben we inmiddels iedereen rondom het cluster Hillegom op de radar. Ruim de helft van die personen is alweer uit thuisisolatie, zij hebben het virus niet.

Recordaantal tests
Afgelopen week is er een toename geweest in het aantal testaanvragen. Op 24 juli zijn er voor het eerst 1000 testen op één dag afgenomen, een record. De GGD is blij dat zoveel mensen bereid zijn zich te laten testen, ook bij milde klachten.
Op dit moment kan iedereen binnen 24 uur terecht voor een test, al lukt dat niet altijd op de testlocatie van voorkeur. De GGD kiest namelijk voor snelheid in plaats van geografische ligging. Dit betekent dat iemand soms, hoe vervelend ook, even moet rijden om getest te worden. De uitslag volgde afgelopen week gemiddeld genomen binnen 27 uur na de test.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in jouw gemeente? Kijken dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl. Houd vol, want alleen samen krijgen we corona onder controle.

Meer berichten