Tekort aan leden op stembureaus voor komende Tweede Kamerverkiezingen
Logo lissernieuws.nl
Foto: pixabay

Tekort aan leden op stembureaus voor komende Tweede Kamerverkiezingen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart dreigt een tekort aan leden op stembureaus. Door de coronamaatregelen zijn meer mensen nodig. 

De stembureaus zijn op drie dagen open: 15, 16 en 17 maart. Als lid van een stembureau lever je juist nu een belangrijke bijdrage aan de democratie en zorg je dat de verkiezingen goed verlopen. Je krijgt vooraf gratis een digitale training. Geïnteresseerd? Iedereen van 18 jaar en ouder kan zich aanmelden via verkiezingen@hltsamen.nl. Je hoeft geen lid van een politieke partij te zijn.
De Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zullen de eerste landelijke verkiezingen zijn tijdens de coronapandemie. Daarom worden er extra maatregelen genomen om de verkiezingen veilig te laten verlopen. Al tijdens de gemeentelijke herindelingsverkiezingen van 18 november 2020 werd hiermee geëxperimenteerd. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren kondigde aan een deel van de stembureaus twee dagen voor de verkiezingsdag al te openen, het mogelijk te maken voor zeventigplussers om per post te stemmen en het aantal toegestane volmachtsstemmen uit te breiden van twee naar drie. Hiervoor is een (tijdelijke) wetswijziging van de Kieswet nodig. Voor deze aanpassingen wordt verwacht 70.000 extra stembureauleden nodig te hebben. Terwijl de verwachting is dat senioren, normaal de grootste groep stembureauleden, vanwege kwetsbaarheid zich in mindere mate zullen aanmelden. (Bron: Wikipedia)

Meer berichten