Sneltestpilot voor leraren basisonderwijs en medewerkers kinderopvang op een schoollocatie
Logo lissernieuws.nl
Foto: Pixabay
COVID-19

Sneltestpilot voor leraren basisonderwijs en medewerkers kinderopvang op een schoollocatie

GGD Hollands Midden is een pilot gestart met sneltesten voor medewerkers basisonderwijs en medewerkers kinderopvang op een schoollocatie in Waddinxveen. Op deze manier willen we deze doelgroepen de mogelijkheid bieden om dichtbij en snel getest te kunnen worden om zo verspreiding van het virus te voorkomen.

GGD Hollands Midden is vanochtend dinsdag 16 februari gestart met de sneltestpilot op IKC Groenoord in Waddinxveen. Hierin zitten gevestigd De Regenboog, KWA en kinderopvangorganisatie Quadrant. Op deze locatie is het mogelijk voor alle medewerkers van het basisonderwijs én medewerkers kinderopvang die werken in de gemeente Waddinxveen, om zich te laten testen op het coronavirus. Dit kan zonder afspraak. De GGD gebruikt een sneltest, zodat de uitslag na 15 minuten bekend is.
Deze locatie is gekozen om het de doelgroep zo makkelijk mogelijk te maken om zich te laten testen. De locatie is zo opgezet dat we op een verantwoorde manier kunnen werken, rekening houdend met alle coronamaatregelen.  

Ervaring met sneltesten
GGD HM heeft met een eerdere sneltestpilot positieve ervaring opgedaan. Deze sneltesten werden in januari op afspraak, op een reguliere testlocatie, uitgevoerd en waren alleen toegankelijk voor medewerkers in het primair- en voortgezet onderwijs en de kinderopvang. Met de opgedane kennis willen we nu kijken of we de sneltest dichter bij de doelgroep kunnen aanbieden.

Waarom inzet van sneltesten?
Nu de basisscholen en kinderopvangcentra weer geopend zijn, staan leraren regelmatig voor een dilemma. ‘Mijn klachten kunnen passen bij corona. Ik blijf thuis en laat mij testen, want ik wil geen risico nemen. Het gevolg is dat mijn klas geen leraar heeft vandaag en misschien ook morgen, want de uitslag heb ik niet een, twee, drie.’
Het doel van deze pilot is dan ook door middel van sneltesten die laagdrempelig worden aangeboden direct duidelijkheid te geven over de besmettelijkheid van deze persoon en op die manier de verspreiding van het virus te voorkomen. Daarmee dragen we ook bij aan de continuïteit van het onderwijs en de kinderopvang en hopen we rust te brengen bij ouders en leraren/ medewerkers kinderopvang.

Meer berichten