Trude Groenewegen en Santina Scholtz-Demirbey, coördinatoren bij Schuldhulpmaatje in Lisse.
Trude Groenewegen en Santina Scholtz-Demirbey, coördinatoren bij Schuldhulpmaatje in Lisse. Foto: pr

Schuldhulpmaatje: hulp voor werknemers met loonbeslagen

Algemeen

Het komt in veel organisaties voor: een werknemer met een loonbeslag. Voor werkgevers vaak eerder een extra handeling voor de loonadministratie, dan een reden om stil te staan bij de onderliggende financiële zorgen van de werknemer en de invloed daarvan op de werkvloer.

Soms zijn er al eerder signalen: het vragen van een voorschot op het salaris of uitbetaling van vakantiedagen. Werkgevers zijn vaak bereid om hun mensen te helpen. Maar meer hulp voor werknemers met financiële zorgen is hard nodig. Werknemers met schulden hebben het niet makkelijk. Thuis de eindjes aan elkaar knopen kost veel energie. “Financiële zorgen kunnen een persoon helemaal in beslag nemen. Het is echt belangrijk dat signalen zo vroeg mogelijk worden opgepikt.” aldus Trude Groenewegen en Santina Scholtz-Demirbey, coördinatoren bij Schuldhulpmaatje in Lisse. “Want de gevolgen van financiële zorgen zijn niet mis. Werknemers kunnen met stress rondlopen alsof ze een nacht niet hebben geslapen. Dat heeft invloed op ziekteverzuim en het functioneren in de werkkring. Soms kan het de oorzaak zijn van ernstiger zaken, zoals fraude en diefstal.”

Gesprek aangaan
Als werkgever hoef je het probleem van de werknemer niet op te lossen, maar een gesprek aangaan vanuit vertrouwelijkheid kan wel een eerste stap zijn om de werknemer op weg te helpen hulp te zoeken. “Voor werknemers die nog dagelijks geconfronteerd worden met geldzorgen hebben wij deskundig opgeleide vrijwilligers, zogenoemde Maatjes beschikbaar. Samen wordt besproken wat er precies aan de hand is. Vervolgens worden samen met het maatje de problemen aangepakt. In de praktijk blijkt dat zelfs het maken van een begin de stress al aanzienlijk vermindert.”  

“Voor werkgevers kan het nuttig zijn om een afspraak met Schuldhulpmaatje te maken voor een adviesgesprek over de wijze waarop zaken in het algemeen bespreekbaar kunnen worden gemaakt. Hierbij is het wel goed om te bedenken dat het uiteindelijk de keuze van de werknemer is of hij/zij contact opneemt met Schuldhulpmaatje.” 

Ons motto is: samen lukt ‘t!

“Werkgevers en werknemers kunnen naar aanleiding van dit bericht contact opnemen via telefoonnummer 06 4246 1316, per mail: coordinator@shmlisse.nl, via www.shmlisse.nl of via onze Facebookpagina. Een appje of Messenger-bericht mag natuurlijk ook altijd. Ook als je geen loonbeslag hebt, maar wel om de een of andere reden met schulden of dreigende schulden wordt geconfronteerd, willen wij graag helpen om weer financieel gezond te kunnen leven.”

Uit de krant