Ook het gemeentehuis moet verduurzaamd worden, maar eerst zijn andere gebouwen van de gemeente aan de beurt.
Ook het gemeentehuis moet verduurzaamd worden, maar eerst zijn andere gebouwen van de gemeente aan de beurt. Foto: Ruth Eppink

Gemeente gaat eigen gebouwen verduurzamen

Duurzaam & Groen Politiek

De gemeente Lisse wil de komende jaren haar eigen gebouwen duurzaam maken. De gemeenteraad wordt voorgesteld om akkoord te gaan met een plan om te starten met de brandweerkazerne, zwembad De Waterkanten en theater Floralis. In een tweede fase volgen het gemeentehuis en de bibliotheek. De investering voor de eerste fase bedraagt, verspreid over een aantal jaren, ruim 1,6 miljoen euro. De jaarlijkse besparing op energiekosten is bijna 60.000 euro.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de gemeente Lisse. “We hebben de ambitie om in Lisse in 2050 energieneutraal te zijn”, aldus wethouder Jeffrey van Haaster (duurzaamheid). “Om die doelstelling te halen willen we als gemeente het goede voorbeeld geven door ons eigen vastgoed de komende jaren energiezuinig te maken.”

Extra investeringen
De besparende maatregelen zullen niet alle kosten dekken. Dat vraagt om extra investeringen van de gemeente. In ieder geval worden als eerste maatregelen genomen die zich in vijf jaar terugverdienen. Als eerste gebouw komt de brandweerkazerne in aanmerking, waarbij de besparing en investeringen nog wel tegen elkaar zijn weg te strepen. Voor de investeringen in andere gebouwen zal de gemeenteraad in moeten stemmen met extra lasten.

Mogelijke subsidies
“We hebben nog geen rekening gehouden met mogelijke rijkssubsidies en mogelijke stijging van de energietarieven”, aldus wethouder Kees van der Zwet (financiën). “Maar het zal duidelijk zijn dat we als gemeente financieel gezien een stapje harder moeten lopen om onze duurzame ambitie waar te maken.”

Meer onderzoek
In de tweede fase zullen ook het gemeentehuis en de bibliotheek worden aangepakt. Voor investeringen in het gemeentehuis is volgens het college van B&W meer onderzoek nodig, omdat het rendement op berekende investeringen nu te laag blijkt. Voordat de bibliotheek wordt verduurzaamd wordt eerst gewacht op de toekomstplannen. Het college verwacht dat hierover op korte termijn uitsluitsel volgt.

Uit de krant