Logo lissernieuws.nl
<p>Lisser Joop Slobbe hoopt op veel belangstelling voor de kerkenveiling van de Engelbewaarderskerk.</p>

Lisser Joop Slobbe hoopt op veel belangstelling voor de kerkenveiling van de Engelbewaarderskerk.

(Foto: Ruth Eppink)

90-jarige Engelbewaarderskerk houdt kerkenveiling

Bij restaurant De Engel/Juffermans vindt vrijdag 20 mei de kerkenveiling van de H.H. Engelbewaarderskerk plaats. Velen hebben uitgekeken naar dit evenement dat de afgelopen twee jaar om begrijpelijke redenen niet door kon gaan. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van het kerkgebouw dat een rijksmonument is. Joop Slobbe (89), die 25 jaar in de kerkenveilingcommissie zat, kijkt ernaar uit. 

Door Ruth Eppink

Joop werd geboren in Lisse, maar verhuisde op z’n 15e naar De Engel, “een warm nest, een buurtschap waar ik me thuisvoelde.” Misschien wel het opvallendste bouwwerk in De Engel is de Engelbewaarderskerk, die in de periode 1930-1931 in neobyzantijnse stijl is gebouwd. “Het is een hele mooie kerk, en daar gaat het hier om”, vertelt Joop in zijn woning aan de Eikenlaan. Bij de voordeur hangt een schilderijtje met daarop de kenmerkende kerk. “Die heb ik ook ooit bij de kerkenveiling gekocht.”

Ruim 500 kavels
Vanaf 1993 liep Joop een ronde door De Engel en de 3e Poellaan langs de huizen om geld op te halen dat nodig was voor het onderhoud van het rooms-katholieke gebouw, “een soort bedelwerk.” Dat veranderde met de komst van de veilingavonden, die altijd goed bezocht werden. Aanvankelijk werden er vooral bloembollen geveild, later kwamen daar andere goederen bij. De lijst lijkt inmiddels eindeloos. In de catalogus van de 2022-editie staan ruim 500 kavels waarop geboden kan worden. Van boeketten tot wellnessbonnen, van stamfuchsia’s en voederpakketten voor vogels tot een fiets. “Natuurlijk krijgen we ook wel gewoon donaties, maar via de veiling kan je dat vermeerderen. Voor een bedrag van 500 euro kocht ik bijvoorbeeld wijnpakketten met kaas erbij, die leverden bij de veiling dan in totaal 1000 euro op”, legt Joop uit. Hij kijkt met erg veel plezier terug op de edities die er allemaal zijn geweest. “Het zijn altijd erg gezellige bijeenkomsten. Eerst een kopje koffie en daarna uiteraard een drankje, want dat brengt de biedingen omhoog!”, lacht hij. En daar is het immers om te doen. De kerk bestaat nu 90 jaar en Joop hoopt dat in 2031 het eeuwfeest gevierd kan worden.
De kerkenveiling is bij restaurant Juffermans, Heereweg 386. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Meer info én de catalogus zijn te vinden via willibrordusbollenstreek.nl, zoek op ‘kerkenveiling’.

Meer berichten