Lokale omroep Bo is net een bord spaghetti... je trekt er een sliertje uit en er komt nog een heleboel achteraan.
Lokale omroep Bo is net een bord spaghetti... je trekt er een sliertje uit en er komt nog een heleboel achteraan. Foto: pr

Een bord spaghetti

Column

We zijn bezig met de gesprekken over verlenging van de zendvergunning voor vijf jaar. De vijf gemeentes moeten onze 'representativiteit' bepalen, dat houdt kortweg in: besteden jullie wel genoeg aandacht aan lokaal nieuws, sport, religie en andere voor de Bollenstreek belangrijke zaken? 

Het lastige van dat soort gesprekken is dat een publieke omroep een breed verhaal is dat lastig in een paar soundbites is te vertellen. Iedereen heeft verstand van een omroep, maar eigenlijk heeft niemand er verstand van. Zelfs veel eigen omroepvrijwilligers weten niet wat een redacteur de hele dag doet en hoeveel tijd er in de montage van een filmpje gaat zitten. Een van de ambtenaren die bij een gesprek zat, had onderzoek gedaan en wat bleek: op de vraag waar mensen hun gemeentelijke informatie halen, kwam Bo er heel slecht uit. We worden dus beoordeeld door die ambtenaar op het gegeven of wij veel gemeentelijke informatie brengen. Dat doen we heel veel, maar niet op de manier waarop een gemeente dat graag ziet, namelijk als doorgeefluik. Bij Bo zit gemeentelijke informatie meestal verpakt in een zelf geschreven bericht, een radio-interview of een tv-reportage. Dat wordt niet herkend als het doorgeven van gemeentelijke info. Het feit dat we op die vraag slecht scoren is eigenlijk een enorm compliment en tegelijkertijd een belediging. Een compliment omdat we dus geen doorgeefluik zijn en een belediging omdat de ambtelijke beoordeling niet verder gaat dan: wat heeft de gemeente er zelf aan.

Een publieke omroep is in de breedte zo veel meer en dat maakt ons verhaal lastig. Zo was afgelopen weekend het carnaval weer in de stad. We waren bij de optocht in Noordwijkerhout. Dat was voor ons een klus waar ook alles samenviel. Waar we kunnen, werken we samen: we konden de tv-regiewagen van RTV Katwijk inclusief technicus lenen. Met totaal drie cameramensen, een verslaggever, twee technici, twee fotografen en een regisseur hebben we alles vastgelegd. We hebben geen geld, maar onze eigen Willy Wortel had iets gratis bedacht via smartphones en een eigen wifi-netwerk. We werkten semi-live en dat betekent direct overschakelen van camera naar camera en ik zat in de bus om die keuzes te maken. Wat een prachtklus. Het is een beetje de toekomst van Bo, live-tv met meerdere mensen. Weer een tak van sport die erbij komt en dus in het verhaal van Bo opgenomen moet worden. Bo is net een bord spaghetti, je trekt er een lekker sliertje uit waar nog een hele hoeveelheid achteraankomt. En we blijven keihard werken om er een smakelijk geheel van te maken.

Ard Zandbergen
Hoofdredacteur Bo
ard@bollenstreekomroep.nl

Uit de krant