Eerste bollencatalogus ter wereld te zien bij Museum de Zwarte Tulp | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Kunst

Eerste bollencatalogus ter wereld te zien bij Museum de Zwarte Tulp

  Cultuur
De bollencatalogus is in prent gebracht door graveurs in de 17e eeuw.
De bollencatalogus is in prent gebracht door graveurs in de 17e eeuw. (Foto: pr)

KUNST n Museum de Zwarte Tulp toont in de zomermaanden de allereerste bollencatalogus ter wereld, die van Emmanuel Sweerts. De catalogus verscheen in 1612, in de tijd van de jonge Rembrandt. Diens vriend Constantijn Huygens gebruikte de catalogus bij de aanleg van zijn beroemde tuin in Voorburg.

2019 is het Rembrandtjaar. In gedachten gaan we terug naar de zeventiende eeuw. In wat voor wereld leefde Rembrandt? Bezocht hij bijvoorbeeld de Hortus Botanicus in zijn geboortestad Leiden, met zijn wereldberoemde bollencollectie? Welke bloemen kende hij?

Sweerts
Gelukkig is precies bekend welke bollen er aan het begin van de 17de eeuw in omloop waren, dankzij de bollencatalogus van de Amsterdammer Emmanuel Sweerts. Sweerts was hofgardenier van keizer Rudolf II in Wenen. Hij verkocht zijn bollen in Amsterdam, in de boekhandel van zijn schoonzoon, en op de jaarmarkt in Frankfurt.
In 1612 gaf hij een catalogus uit met alle bollen in zijn bezit, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De afbeeldingen werden getekend en door graveurs in prent gebracht.

Herdruk
Het boek was zo'n succes dat het een aantal malen werd herdrukt. Deze catalogus is van 18 april t/m 11 augustus te zien in Museum de Zwarte Tulp aan de Heereweg 219.
Kijk voor meer info en openingstijden op de website van het museum: www.museumdezwartetulp.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>