Lezing in De Vergulde Zwaan over de geschiedenis van de bloembollenteelt | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Peter Vink vertelt over de geschiedenis van de bollenteelt.
Peter Vink vertelt over de geschiedenis van de bollenteelt. (Foto: archief VOL)
Historie

Lezing in De Vergulde Zwaan over de geschiedenis van de bloembollenteelt

  Cultuur

Het bestuur van de Vereniging Oud Lisse nodigt leden en belangstellenden uit voor een lezing op dinsdag 17 september met Peter Vink als spreker over 'Geschiedenis bloembollenteelt Duin- en Bollenstreek'.

Door Arie in 't Veld

In het kader van de tentoonstelling 'Het Verleden van de Velden' in het Archeologisch Museum Haarlem heeft Peter Vink, die vrijwilliger bij Museum de Zwarte Tulp is, eerder een lezing gegeven over de historie van de bollenteelt. In zijn lezing gaat Peter Vink in op de komst van de eerste tulpen- en hyacintenbollen naar de Nederlanden. Ook komt aan bod op welke wijze en waarom het telen van bloembollen in onze streek zo belangrijk is geworden. Daarnaast vertelt hij over verschillende andere (historische) aspecten die bij het telen van bloembollen een rol hebben gespeeld.
Haarlem staat bekend als de bakermat van de bollenteelt. Vermaarde Haarlemse kwekers teelden bollen zoals Van Tubbergen, Voorhelm, Schneevoogt en Krelage, die in binnen- en buitenland aanzien genoten. Om aan de steeds groter wordende vraag te voldoen was nieuwe grond nodig. Men vond die grond in de omringende streek: eerst op de bleekvelden in Overveen en Bloemendaal, later in Hillegom, Lisse en omgeving. De zandige oude duingronden bleken uitermate geschikt voor de bollenteelt en werden op grote schaal afgegraven. Zo groeide in de 18e en 19e eeuw het gebied uit tot de Bollenstreek die we vandaag de dag kennen.
De lezing wordt gehouden in De Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4. Aanvang 20.00 uur. Niet-leden betalen € 3,00 entree. Nadere info per e-mail: info@oudlisse.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>