Logo lissernieuws.nl
<p>Een werk van Willem Roelofs.</p>

Een werk van Willem Roelofs.

(Foto: Margareta Svensson)

Bloemboeketten in Museum de Zwarte Tulp

  Cultuur

‘Ik ga niet op reis. Hier vind ik alles wat ik schilder, mijn vrouw, mijn kinderen, een paar vazen en pullen, de bloemen’, dat zei de schilder Jan Sluijters in 1927 in een interview. 

En wat betreft de vazen en de bloemen gold dat voor veel kunstenaars in de vorige eeuw. Ze schilderden bloemstillevens met wat bij de hand was: een vaas uit eigen bezit met bloemen uit de tuin. Op die eenvoudige arrangementen konden ze zich uitleven. Soms werden de bloemen heel precies geschilderd, maar vaker was het een weergave van persoonlijke expressie. ‘Emotionele bloemschilderkunst’ werden die schilderijen wel genoemd. 

Uit de gratie
De geschilderde bloemboeketten uit de vorige eeuw zijn de laatste decennia enigszins uit de gratie geraakt, alle reden om ze weer eens in alle glorie te tonen, vindt Museum de Zwarte Tulp. De tentoonstelling Bloemboeketten toont werk van bekende schilders als Jan Sluijters en Kees Verwey, maar ook van minder bekende kunstenaars als Marie Wandscheer, Jos Lodeizen en Ben Viegers. De tentoonstelling is te zien van 15 augustus tot en met 5 december 2021.

Meer berichten